OPP OG NED: – Biotekmarkedet svinger både lokalt og internasjonalt, så vi får være med både på opp- og nedturene, sier Radforsksjef Jonas Einarsson.

Verdien på Radforsks børsportefølje har blitt halvert i år: - Blir med på både opp- og nedturene

Drevet av børsfallet til Ultimovacs og Nykode har Radforsks børsnoterte portefølje tapt 326,6 millioner i aksjeverdier i 2024. Nå har Radforsk også kvittet seg med to tidligere børsyndlinger.

Publisert Sist oppdatert

2024 har vært alt annet enn en dans på roser for den norske biotek-bransjen. Etter HealthTalks analyser har biotekselskapene notert på Oslo Børs i gjennomsnitt falt cirka 20 prosent i år. Korrigert for markedsverdi er tallene enda dystrere, for lokomotivene Ultimovacs og Nykode har falt henholdsvis 92 og 38 prosent.

Radiumhospitalets forskningsstiftelse, bedre kjent som Radforsk, har virkelig fått merke investorenes vrede. Hittil i år er selskapets børsnoterte portefølje barbert med 50 prosent.

Det utgjør et verditap på 326,6 millioner kroner. 

Daglig leder Jonas Einarsson svarer følgende på HealthTalks spørsmål om den dramatiske porteføljeutviklingen til Radforsk i 2024. 

– Biotekmarkedet svinger både lokalt og internasjonalt, så vi får være med både på opp og nedturene.

Berg- og dalbane

Ikke overraskende er det børskollapsen i Ultimovacs som står for brorparten av tapene, hvor Radforsk i 2024 har hatt et papirtap på 180,7 millioner kroner. Einarsson er også styreleder i selskapet. Hakk i hæl følger Nykode Therapeutics som har gitt et papirtap på 141,7 millioner kroner. 

Radforsk er en investeringsstiftelse som jobber med bedrifter i såkornsfasen for å utvikle medisiner innen kreftbehandling. Stiftelsen er kjent for å være kanskje Norges største bjellesau innen bioteknologi og var instrumentell i utviklingen og børsnoteringen av ovennevnte Ultimovacs. 

De seneste årenes børsfall står i sterk kontrast til 2020 og 2021. Da red bioteknologiselskapene på en bølge etter at bedrifter og husholdninger mottok store overføringer fra staten og nådde luftige verdsettelser. I en artikkel skrevet av Finansavisen ble Einarsson omtalt som Norges biotek-konge. 

Solgte seg ut

Børsboblen skulle imidlertid punkteres like fort som den oppsto, og det var småsparerne som satt igjen med svarteper. Til Dagens Næringsliv i 2022 advarte Einarsson småsparere som investerte i bioteknologi om risikoen i bransjen og viktigheten av å kunne sitte langsiktig. 

I mars solgte Radforsk seg helt ut av Photocure og Circio (tidligere Targovax), til tross for at Photocure nøt sitt første år med positiv bunnlinje. Sammenlignet med tapene i Nykode og Ultimovacs er beløpet beskjedne 4,1 milioner i 2024.

Det er imidlertid ikke lenge siden Photocure og Circio, i likhet med andre biotekselskaper, opplevde himmelhøye verdsettelser på Børsen. På spørsmål vedrørende aksje-exiten svarer Einarsson på e-post.

– Vi kommenterer aldri enkelttransaksjoner.

Powered by Labrador CMS