Einar Andreassen er områdedirektør for helseøkonomi og analyse i Direktoratet for medisinske produkter (DMP).

Ny norsk metode for å måle livskvalitet skal sikre bedre helseprioriteringer

Fra 1. september må alle legemiddelselskaper som sender inn dokumentasjon for metodevurderinger, bruke en ny norsk modell for å måle helserelatert livskvalitet. Endringen skal gi mer presise og relevante resultater for norske forhold og bidra til bedre helseprioriteringer.

Publisert Sist oppdatert

– Fra 1. september 2025 tar DMP et stort steg mot mer treffsikker og relevant vurdering av nye legemidler og medisinsk utstyr. Da blir det obligatorisk å bruke den nye norske EQ-5D-5L-tariffen ved dokumentasjon av helserelatert livskvalitet for voksne, sier områdedirektør for helseøkonomi og analyse Einar Andreassen på DMP sine hjemmesider.

Hva er EQ-5D-5L? 

EQ-5D-5L er et internasjonalt standardverktøy som brukes for å måle pasienters helserelaterte livskvalitet. Verktøyet består av fem dimensjoner: mobilitet, egenomsorg, vanlige aktiviteter, smerte og ubehag, samt angst og depresjon. Pasienten vurderer sin helse innenfor hvert område på fem nivåer, fra ingen problemer til ekstreme problemer.

Den store endringen med den nye tariffen er at nyttevektene – verdiene som angir hvor stor helsemessig gevinst pasienten har av en behandling – nå baseres på verdier innhentet fra en norsk befolkning. Tidligere har man ofte brukt internasjonale tariffer, som for eksempel britiske eller nederlandske verdier. 

Den nye tariffen er utviklet av Garratt og kolleger i 2024 på oppdrag av Direktoratet for medisinske produkter (DMP). Garratt er en anerkjent forsker innen helserelatert livskvalitet og helseøkonomi, og tariffen bygger på en stor undersøkelse av verdiene til den norske befolkningen, for å måle helserelatert livskvalitet. 

Bedre vurdering av sykdomsalvorlighet 

Med den nye modellen innføres også oppdaterte norske normdata som gjør det mulig å justere for alder og alvorlighetsgrad på sykdommen mer presist.

Hva er en tariff?

En tariff er i denne sammenhengen en metode eller modell som brukes til å verdsette hvor stor verdi pasienter og befolkningen generelt legger på ulike helsetilstander. Dette brukes til å beregne hvor mye helsegevinst en behandling gir.

Fordi alvorlighetsgraden av sykdom er et sentralt kriterium når norske helsemyndigheter vurderer nye behandlinger, er det viktig å bruke normdata som er mest mulig relevante for Norge. Det gir oss bedre grunnlag for prioriteringer, forklarer DMP.

– Denne oppdateringen betyr bedre tilpassede analyser når det skal vurderes om et legemiddel eller utstyr skal få offentlig finansiering i folketrygden og spesialisthelsetjenesten gjennom systemet for Nye metoder, presiserer Einar Andreassen.

Viktige konsekvenser for industrien 

Endringen betyr også at legemiddelselskapene må oppdatere sine eksisterende helseøkonomiske analyser. Den nye tariffen kan føre til at beregningen av kostnadseffektivitet (ICER) endrer seg for enkelte behandlinger.Noen legemidler kan fremstå mer eller mindre kostnadseffektive med den nye tariffen. Dette vil potensielt kunne påvirke hvilke behandlinger som tas i bruk.

DMP har lagt ut en oppdatert Excel-basert kalkulator på sine hjemmesider som industrien skal bruke når de leverer dokumentasjon etter 1. september.

Hva skjer nå? 

Fram til 31. august 2025 gjelder dagens regler med internasjonale tariffer. Deretter blir den nye norske EQ-5D-5L-tariffen obligatorisk.

– For dokumentasjonspakker som sendes inn før 1. september, gjelder fortsatt de gamle retningslinjene, avslutter Andreassen.

Powered by Labrador CMS