Statsbudsjettet 2024

– Det er synd at det har vært lite åpen dialog. Regjeringen har vært lite inkluderende rundt arbeidet med anbud, sier daglig leder Veronika Barrabes i Novartis Norge

Novartis om blåresept på anbud: – Regjeringen har vært lite inkluderende

Daglig leder Veronika Barrabes i Novartis Norge mener det er synd at det har vært en lite åpen dialog rundt anbud på blåreseptmedisiner. – Vi trenger en grundigere evaluering generelt, sier hun.

Publisert Sist oppdatert

En av de store legemiddel-sakene på årets statsbudsjett var nyheten om at deler av blåreseptordningen blir permanent anbudsutsatt. Gjennom anbud håper regjeringen å spare inn opptil 600 millioner kroner årlig. 

Reagerer  

Men flere aktører, inkludert Astma- og allergiforbundet, reagerer negativt på at regjeringen allerede har bestemt at dette nå blir en permanent ordning. Veronika Barrabes, daglig leder i legemiddelselskapet Novartis Norge, sier de tenker i de samme linjene.

– Det er synd at det har vært lite åpen dialog. Regjeringen har vært lite inkluderende rundt arbeidet med anbud. Vi har gode erfaringer fra andre prosesser, med stort engasjement fra begge sider. Etter Arendalsuka ba vi om et oppfølgingsmøte med statssekretær, men tidligere i høst fikk vi nei til dette, sier Barrabes til HealthTalk. 

Hun peker på at man i denne prosessen ikke har evaluert innspill fra leger og pasienter, og hvilke konsekvenser dette vil kunne få for samfunnet. 

– Når vi nå likevel ser at det kan bli anbud, håper og ønsker vi at man ser på muligheten for at legemiddelindustrien, enten gjennom enkeltfirmaer eller bransjen generelt, kan bli involvert i prosessen videre. 

Trenger mer kunnskap 

– Regjeringen sier de kan spare opptil 600 millioner kroner i året med denne anbudsordningen. Er ikke det bra da?

– Anbud kan helt sikkert spare penger, men på nettopp blåreseptområdet burde man nok evaluert litt mer først. Vi vet at intensjonen bak er å spare penger, men dette kan føre til lite variasjon i behandlingene for pasientene, og vi vet også av erfaring fra sykehusområdet at anbudsprosessene kan ta lang tid. 

– Hvordan ser dere på resultatene fra anbudspiloten med PCSK-9-hemmerne opp mot dagens forslag om permanent anbudsordning på blåresept?

– Som forventet økte salget på anbudsvinner og det har blitt en utvidelse av markedet. Vi trenger en grundigere evaluering generelt. Vi er på generelt grunnlag ikke imot anbud når produktene er like.

Avslutningsvis peker Barrabes på at det også kom positive signaler rundt satsing på helsenæring i statsbudsjettet for 2024. 

– Regjeringen ser det store potensialet i helsenæringen, og vi gleder oss til å se hvordan vi skal få fart på helsenæringen i Norge, sier hun. 

Powered by Labrador CMS