Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol holder sykehustalen 2024.

Freder akuttkirurgien og fødetilbudet i Lofoten og Narvik

Sykehusene skal få mer pengear, lover helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) i sykehustalen 2024. De foreslåtte kuttene ved sykehusene i Lofoten og Narvik legges foreløpig på is. 

Publisert Sist oppdatert

– Det går ikke an å holde en sykehustale uten å si noe om de utfordringene som Helse Nord

 nå står, i og som har preget mye av helsedebatten i det siste, sa Ingvild Kjerkol i den årlige sykehustalen. 

– Akuttilbudet i Narvik og Lofoten blir ikke svekket. Så må Helse Nord forstsette å vise lederskap som de har gjort, sa Kjerkol.

Kjerkol varslet i talen at det kommer en større omlegging av finansieringen av sykehusene her i landet. Nå får Helse nord beskjed om å gjøre nye kostnadsberegninger. Regjeringen vil så komme tilbake til dette i revidert nasjonalbudsjett på forsommeren.

– Det vil si at akuttilbudet i Narvik og Lofoten ikke svekkes, sa Kjerkol i talen.

Får skryt

Frps helsepolitiske talsperson Bård Hoksrud  mener det er positivt at helseministeren vil at akuttilbudet i Lofoten og Narvik inntil videre skal bevares.

GIR SKRYT: Bård Hoksrud (Frp)

- Det er bra at helseministeren ser ut til å ha tatt til fornuften etter å ha blitt dratt fra skanse til skanse. Nå håper jeg omorganiseringsprosessen i Helse Nord kommer på sporet igjen, og lokalbefolkningen og de ansatte ved sykehusene skal slippe å frykte for fremtiden, sier Hoksrud.

Store protester

Det har vakt store protester etter at Helse Nord foreslo å kutte akuttkirurgi fra sykehusene i Lofoten og Narvik. Keisersnittberedskapen i Lofoten ble foreslått avviklet, og fødeavdelingen i Narvik skulle gjøres om til fødestue.

Kjerkol erkjenner at det har vært stor diskusjon om de foreslåtte kuttene. Hun freder fødetilbudet, men kom med et lite forbehold.

– Regjeringa vil i planperioden opprettholde dagens fødetilbud, gitt forsvarlig drift, sa hun.

– Forsvarligheten er alltid grensa. Stortinget har rammet inn det faglige ansvaret hos ansvarlige ledere og fagfolk lokalt, sa hun og beskrev en situasjon der selv bemanningsselskapene sliter med å få fagfolk til å ta jobb i nord.  Kjerkol understreket at pasienter skal oppleve å få riktig behandling til rett tid i alle ledd i helsetjenesten.

Hun påpekte at omlegging av finansieringsordningen vil være viktig for Helse nord. Finansiering vil bidra til å smøre en helt nødvendig omstilling, argumenterte hun.

Avviser at hun overstyrte Helse nord

Kjerkol avviser samtidig at hun overstyrer Helse nord.

Høsten 2022 ga hun helseregionen beskjed om å legge om for å sikre bærekraftig drift. På styremøtet i forrige uke fulgte Helse nord-direktør Marit Lind opp oppdraget. Der la hun fram en omfattende spareplan, men valgte å trekke den på grunn av uenighet i styret.

Kjerkol har presisert at oppdraget om omstrukturering fortsatt gjelder og at det er nødvendig med en omstilling innenfor helseregionen.

Hun vil ikke gå med på at Helse nord nå belønnes for dårlig økonomistyring.

– Nei, det vil jeg ikke si. Det var hele tiden tenkt at Helse nord skulle gjøre sin jobb, og så skulle de legge fram anbefalingen for Helse- og omsorgsdepartementet. Nå kom politikken inn litt tidligere, men det tror jeg var nødvendig slik prosessen har utviklet seg, sa hun til NRK.

Powered by Labrador CMS