– Faren nå er at vinneren vinner og alle andre forsvinner. Det er ikke sånn at alle medisiner virker likt på alle pasienter, og derfor er det pasientene som blir taperne, sier Bård Hoksrud (Frp).

«Floskelsvar»: Frp langer ut mot blåresept-forsikringer fra HOD

Bård Hoksrud (Frp) sier han ikke tror på Helse- og omsorgsdepartementets (HODs) forsikringer at at pasientene ikke har noe å frykte med blåresept-anbudet. – Høres fint og flott ut, men vi vet at faren er stor, sier han.

Publisert Sist oppdatert

Sosialistisk Venstreparti (SV) sjokkerte både pasientorganisasjoner og legemiddelindustrien da de tidligere denne uken sikret regjeringen flertall for innføring av anbud på blåresept-legemidler. Partiet har tidligere uttalt, blant annet i HealthTalk, at de var kritiske til anbud. 

Stortingsrepresentant og helsepolitisk talsperson i Frp, Bård Hoksrud, har vært en tydelig stemme mot innføring av anbud på blåresept-området. Han sier han ble overrasket over at regjeringen får støtten fra SV i denne saken.

– De har vært veldig tydelige i saken de også, så det er litt spesielt at de når går i front for anbud. Enda mer spesielt er det når vi vet at pasientorganisasjonene er veldig kritiske, og ikke føler de har fått være med i beslutningsprosessen. De har også pekt på at anbudspiloten ikke er representativ.

– Hvorfor tror du at SV har gitt regjeringen støtte i denne saken?

– Det er jo klart at de har fått noe annet i gjengjeld. Det er jo ikke tvil om at det er noe som har vært viktigere for SV i dette budsjettet enn blåresept-saken, svarer Hoksrud. 

Frp sendte inn sin siste merknad til budsjettforslaget onsdag denne uken, men Hoksrud er likevel skeptisk til hva det kan ha av effekt. Han legger skylden på at SV og regjeringen ventet med å offentliggjøre budsjettforliket kort tid før Helsekomiteen må avgi sin budsjettinnstilling. 

– En av bakdelene med å bli enig om et budsjett i «trettende time» er at det ofte gir dårlig rom for merknad. Men jeg er redd for at løpet nå er kjørt, ved at SV har bestemt seg og sikret stort flertall. Det er veldig synd, for vi har også registrert at Høyre også har stilt seg kritisk til blåresept-anbud. 

– Hvordan skal Frp følge denne saken videre nå?

– Det viktigste nå blir å sørge for at pasientenes behov blir ivaretatt på best mulig måte. Faren nå er at anbudsvinneren vinner og alle andre legemidler forsvinner. Det er ikke sånn at alle medisiner virker likt på alle pasienter, og derfor er det pasientene som blir taperne. Derfor er det utrolig trist at SV lar seg bli med på dette, sier Hoksrud, og legger til:

– De sier vi får bedre priser. Ja, for de pasientene der anbudsvinneren er rett medisin for, så vil dette kunne være riktig, men for andre pasienter er ikke det nødvendigvis resultatet. 

– Statssekretær Karl Kristian Bekeng sier til HealthTalk at pasientene ikke har noe å frykte, og at «anbud ikke betyr at alle pasienter skal bruke det samme legemidlet». Hva tenker du om det?

– Det er floskelsvar. Tror du konkurrentene vil sørge for at tilgangen fortsetter når de får minimalt med salg? Dette kan gjøre at legemiddelselskapene prioriterer medisinene sine andre steder. Det vil også kunne oppstå problemer dersom medisiner ikke kan produseres, ved mangel på råstoff eller andre problemer i produksjonen. Det Bekeng og regjeringen sier høres fint og flott ut, men vi vet at faren er stor for at når man først har innført dette, så vil man kunne kneppe litt ekstra når behovet for penger er der. 

– Så du tror dette vil kunne gå ut over pasientene?

– Ja. Jeg oppfatter dette som et politisk rundt svar. Man kommer ikke til å nå de potensielle budsjettinnsparingene på 500-750 millioner kroner uten at det vil ha noen konsekvenser for pasientene. Hvis ikke hadde det ikke vært noe vits å gjennomføre disse anbudene, sier Hoksrud.

Powered by Labrador CMS