Novo Nordisk vil redusere listeprisen på flere insulinprodukter med opptil 70 prosent, sier kommunikasjonsdirektør Steve Albers. Piskuttet vil omfatte NovoLog hetteglass, injeksjonspenner, langtidsvirkende Levemir, Novolin og flere generiske insuliner.
Novo Nordisk vil redusere listeprisen på flere insulinprodukter med opptil 70 prosent, sier kommunikasjonsdirektør Steve Albers. Piskuttet vil omfatte NovoLog hetteglass, injeksjonspenner, langtidsvirkende Levemir, Novolin og flere generiske insuliner.

Novo Nordisk sier de vil kutte prisen på insulin

Novo Nordisk følger rivalen Eli Lilly og reduserer prisen på flere insulinprodukter i USA.

Publisert Sist oppdatert

Legemiddelselskapet Novo Nordisk - en av verdens største insulinprodusenter - sa tirsdag at det ville redusere listeprisen på flere av sine insulinprodukter med opptil 70 prosent. Prisreduksjonen kommer et økende politisk press.

Prisereduksjonen vil kun påvirke listeprisen, som vi i Norge kaller grossistenes innkjøpspris (GIP), som er utgangspunktet for en serie forhandlinger og rabatter som til syvende og sist avgjør prisen i apotek.

Novo Nordisk følger dermed etter rivalen Eli Lilly som tidligere denne måneden, etter at president Biden, kongresspolitikere og pasientforeninger ba selskapet om å redusere kostnadene for pasientene.

Hvorfor priskutt nå?

Priskuttene kommer etter at president Joe Bidens Inflation Reduction Act i fjor satte et pristak på insulin til 35 dollar per måned for personer som er dekket gjennom Medicare - det statlige helseforsikringsprogrammet for personer som er 65 år eller eldre. Men dette taket gjelder ikke pasienter uten forsikring som i noen tilfeller må betale full pris for insulin. Det tvinger noen til å rasjonere eller la være å ta medisinen, og dette har skapt et betydelig politisk press på legemiddelprodusentene til å senke prisene.

Novo Nordisk som har en markedsandel på over 40 prosent i USA og Canada sier at de erkjenner at noen pasienter har problemer med å betale for helsetjenester, inkludert insulin.

Novo Nordisk har i en årrekke hatt en rekke programmer som gjør at pasienter med dårlig råd kan kjøpe insulin til en sterkt rabattert pris. Men pasientene vet ofte ikke at de eksisterer og strenge kvalifikasjonskrav kan gjøre det krevende å søke.

Dette rabatteres

Den danske legemiddelprodusenten reduserer listeprisen på sitt NovoLog-insulin - et av de mest brukte insulinproduktene - med 75 prosent mens prisen på Levemir og Novolin settes ned med 65 prosent. Selskapet uttaler at de økonomiske konsekvensene av dette er usikre.

Listeprisen på et hetteglass med hurtigvirkende NovoLog vil dermed gå ned fra 289 dollar til 72 dollar. Den nye prisen er imidlertid fortsatt omtrent det dobbelte av hva den var da NovoLog ble introdusert i 2000, skriver flere amerikanske medier.

Effektene av priskuttene til Eli Lilly og Novo kan imidlertid få begrenset effekt for pasientene. I USA er det ofte stor forskjell på listeprisen til et legemiddel og nettoprisen som legemiddelselskapene fakturerer forsikringsselskapene etter rabatter. Insulinprodusentene har beskyldt pharmacy benefit managers, som fungerer som mellommenn i prisforhandlingene på vegne av helseforsikringsselskapene, for å putte rabattene i egen lomme.

Sanofi, som er den tredje store diabetesprodusenten på det amerikanske markedet har foreløpig ikke sagt at de vil redusere sine insulinpriser.

Biden sa i en uttalelse at han var fornøyd med Novos beslutning og han oppfordret andre produsenter til å følge etter.

Powered by Labrador CMS