Den britiske bransjeforeningen for legemiddelselskaper (ABPI) har supspendert Novo Nordisk i to år på grunn av “alvorlige brudd på foreningens regler.

Novo Nordisk suspendert fra britisk bransjeforening for "alvorlige brudd"

Den britiske bransjeforeningen for legemiddelselskaper (ABPI) har supspendert Novo Nordisk i to år på grunn av “alvorlige brudd" på foreningens regelverk.

Publisert Sist oppdatert

Årsaken til suspensjonen er at Novo Nordisk har sponset et kurs om vektkontroll for helsepersonell på LinkedIn, uten at det fremgikk av LinkedIn-posten at selskapet stod bak.

Den britiske bransjeforeningen ABPI regulerer sine over 120 medlemmer gjennom Prescription Medicines Code of Practice Authority (PMCPA).

Som følge av en anonym klage har ABPI konkludert at Novo Nordisk brøt ikke mindre enn syv klausuler i regelverket som regulerer legemiddelprodusenter i Storbritannia.

Klageren som beskriver seg selv som “bekymret helsepersonell” skriver i sin klage at handlingen var jevngodt med å "bestikke helsepersonell med en oppfordring til å foreskrive".

Som et tilsvar på klagen sa Novo Nordisk at de hadde gått med på å sponse arrangementet for å sikre at helsepersonell ville få opplæring fra en anerkjent leverandør, men at de hadde støttet aktiviteten på en "armlengdes avstand".

Linkedin-posten

Klageren sendte inn et skjermbilde av et LinkedIn-innlegg av en leverandør som gir opplæring til helsepersonell. Posten som nå er slettet inneholdt et bilde av en overvektig kvinne som sitter på en benk i en park og sier:

‘With #obesity affecting around 1 in 4 #adults in the #UK, is your #pharmacy offering a #weight management service? We have funding to get you started if not! Join us Sunday morning for a FREE #webinar to start your journey. Our #nurse will guide you all the way so you are not alone in your setting up. We will #walkthewalk with you [link]?’

Men en APBI-arbeidsgruppe konkluderte med at selskapets finansiering av helsepersonell, inkludert opplæring over to år i hvordan man setter opp en vektreduksjonsstjeneste, klart var å anse som markedsføring av fedmelgemidlet Saxenda og hadde til hensikt å øke forskrivningen.

Aksepterer avgjørelsen

– Selv om vi er skuffet over dette resultatet, aksepterer vi avgjørelsen. Vi vil fortsatt forplikte oss til å følge ABPIs retningslinjer og opprettholde de høyest mulige etiske standarder som kreves av farmasøytisk industri, sier en talsperson for selskapet til Reuters.

I forrige måned trakk Novos britiske toppsjef Pinder Sahota, seg som styrleder i ABPI for som han sa å unngå at saken blir en «distraksjon» fra foreningens «viktige arbeid» mens klagen blir vurdert.

Saxenda er legemiddel som har markedsføringsgodkjennelse for vektreduksjon. I 2022 opplevde Saxenda en rekordartet vekst i Norge. Salget økte med 240 prosent og legemidlet solgte for 396 millioner kroner. Dermed er slankemedisinen det syvende største legemidlet i Norge målt i omsetning.

Novo Nordisk har siden utviklet en mer effektiv fedmebehandling som heter Wegovy. Slankemedisinen har vist lovende resultater, med vektreduksjon på 20 prosent eller mer for hver tredje person som har testet medisinen. Men legemiddelverket vil ikke gi Wegovy blå resept. Den er for dyr i forhold til den dokumenterte helseeffekten, mener Legemiddelverket.

Powered by Labrador CMS