KLOKE VALG: – Det er viktig å gjøre kloke valg når man behandler migrene. Ofte kommer man i mål med enkel og rimelig behandling, sier nevrolog Anne Hege Aamodt.

Nevrolog hyller ny migrenemedisin – men advarer mot å droppe eldre behandling

Nevrolog Anne Hege Aamodt tror at Vydura, som nylig fikk innvilget blåreseptrefusjon for akutt migrenebehandling, kan gi ekstra hjelp til de hardest rammede pasientene. – Men triptaner kan fortsatt være en god, enkel og rimelig behandling, sier hun.

Publisert Sist oppdatert

Saken kort oppsummert:

  • Migrene-tabletten Vydura har nå fått blåreseptrefusjon for akutte migreneanfall etter en lang kamp.
  • Nevrolog Anne Hege Aamodt mener dette er spesielt viktig for pasienter som ikke har effekt av, eller ikke tåler, tradisjonelle migrenemedisiner (triptaner).
  • Aamodt understreker likevel at triptaner fremdeles er effektive, rimelige og ofte underbrukt, og at de bør prøves grundig før man går videre til nyere medisiner.
  • Hodepine Norge forteller at mange pasienter hittil har spart Vydura-tablettene som en slags «bursdagstablett» grunnet høye kostnader.
  • Aamodt mener også at forebyggende migrenebehandling bør bli lettere tilgjengelig på blå resept, siden dette kan gi store samfunnsøkonomiske gevinster ved redusert sykefravær.

– Dette er veldig bra for dem som enten ikke tåler triptaner eller ikke har hatt effekt av dem. Det er en viktig behandling som kan gjøre stor forskjell for denne gruppen pasienter, sier Anne Hege Aamodt, nevrolog og professor tilknyttet NorHead, til HealthTalk.

Aamodt viser til nyheten fra forrige uke om at migrene-tabletten Vydura endelig har fått innvilget blåreseptrefusjon etter mer enn to og et halvt års ventetid og en klage på tidligere avslag.

Gjennom blåreseptordningen dekker staten hele eller deler av kostnaden for en behandling, noe som vil gjøre Vydura mer tilgjengelig for en større andel av migrenepasientene, som til nå har måttet betale for tablettene fra egen lomme. 

– Vi vet at en del av medlemmene våre har tatt denne kostnaden selv til nå. De fleste forteller at de kjøper inn og sparer tablettene til spesielle anledninger, som en slags «bursdagstablett», sa Laila Bratterud Mathisen, generalsekretær i Hodepine Norge, til HealthTalk i forbindelse med blåresept-nyheten i forrige uke. 

– Buffer og ekstra hjelp

Mange nordmenn er hardt rammet av kronisk migrene og har mange anfall per måned. Men triptaner kan ikke brukes mer enn maks ti dager i måneden, påpeker Aamodt. 

– Denne behandlingen kan fungere som en buffer og ekstra hjelp for de hardest rammede. 

Samtidig påpeker hun at triptaner fortsatt kan være en god behandling, og at de er underbrukt. 

– Mange tror feilaktig at de ikke har effekt, selv om de kanskje bare har forsøkt én type triptan ved ett eller to anfall. Det anbefales å prøve tre forskjellige triptaner ved tre ulike anfall før man konkluderer med manglende effekt.

Aamodt viser til at hodepine knyttet til medikamentoverforbruk også er et problem. 

– Derfor er det viktig å gjøre kloke valg når man behandler migrene. Ofte kommer man i mål med enkel og rimelig behandling. Dersom man forsøker minst 3 ulike typer triptaner ved minst tre forskjellige anfall, har over 95% effekt. Men for pasienter som har gått hele løpet og ikke har hatt tilstrekkelig effekt av eksisterende medisiner eller av spesielle grunner ikke kan bruke triptaner, er dette en viktig behandling.

Forebygging = god samfunnsøkonomi

Vydura har indikasjon også som forebyggende behandling, men er ikke på blå resept i dag.

– Har du tro på at medisinen også får blåresept-refusjon som forebyggende behandling?

– Når det gjelder forebyggende behandling har det vært viktige framskritt de senere årene med både injeksjoner og tablettbehandling med CGRP-hemmere, der de fleste er på blå resept ved kronisk migrene. Disse preparatene har indikasjon ved hyppig episodisk migrene, og det vil være god samfunnsøkonomi om preparatene kommer på blå resept ved hyppig episodisk migrene. Da kan vi forhindre utvikling av kronisk migrene som gir stort sykefravær og trygdeutgifter. 

Nytt er bra - men må tenke kostnader også

Aamodt mener vi er på vei mot en æra der forebyggende migrenebehandling er mer spesifikk rettet mot migrenemekanismer og der preparatene har mindre bivirkninger enn den tradisjonelle mer empirisk baserte behandlingen med blant annet epilepsimedisiner.

– Nå får vi stadig mer kunnskap om patofysiologi og behandlinger som virker mer direkte og målrettet.

Samtidig er nevrologen klar på at kostnadsbildet er viktig.

– Effektiv anfallsbehandling kan indirekte virke forebyggende ved å gi færre og mildere anfall. Likevel er det viktig å understreke at det fortsatt er mye å hente på gamle, billige og velprøvde medisiner, og at dette bør være en del av kloke behandlingsvalg.

Powered by Labrador CMS