Anbud på blåresept:

Hodepine-ekspert om blåresept-anbud: – Virker som om de tror at alle pasienter er like

Tine Poole, lege og styreleder i Hodepine Norge, frykter konsekvensene for migrenepasienter dersom anbud på blåresept-legemidler blir innført. – Risikerer med dette et større byråkrati og større sosiale ulikheter, sier hun. 

Publisert Sist oppdatert

NATIONALTHEATRET KONFERANSESENTER, OSLO (HealthTalk): Poole deltok mandag i en paneldiskusjon om den foreslåtte ordningen for anbud på blåreseptlegemidler. Frokostmøtet ble arrangert av Rud Pedersen på vegne av en rekke legemiddelselskap.

– Det er flere grunner til at jeg er kritisk. Det virker som om de (regjeringen red.anm.) tror at pasientene er like og at medisinene er like. Og det er de ikke. Det er ikke to snøfnugg som er like i verden, og det er ikke to pasienter som er like, sier Poole til HealthTalk i etterkant av debatten mandag. 

Hun peker på at legene må kunne tilpasse behandlingen til hver enkelt pasient. 

– Vi risikerer med dette et større byråkrati og større sosiale ulikheter, ved at kun de som har større ressurser klarer å kreve fra legen at man skal bytte. Vi risikerer også større ulikheter i landet. Vi har ikke én eneste nevrolog med offentlig tilskudd i dette landet nord for Trondheim. Og vi risikerer å miste tilgangen til medisiner fordi tilgangen blir begrenset, sier hodepine-eksperten. 

– Det er CGRP-hemmerne, altså disse nye og effektive forebyggende migrenemedisinene, som er foreslått tatt inn i anbudsordningen. Er det ikke medisinsk forsvarlig å starte nye pasienter på én type av disse medisinene?

– Absolutt ikke. Vi som klinikere kan tilpasse til den enkelte pasient når vi vet om komorbiditeter eller andre ting som feiler pasientene. Vi har absolutt en klinisk følelse av hva pasientene bør få først, også kan det hende vi tar feil. I en spørreundersøkelse Hodepine Norge gjennomførte, med svar fra 883 pasienter på to døgn, svarte halvparten at de hadde prøvd mer enn én CGRP-hemmer. 72 prosent av dem hadde bedre effekt av CGRP-hemmer nummer to enn av nummer én, forteller Tine Poole. 

Se resten av intervjuet med Tine Poole fra Hodepine Norge i videoen øverst i saken.

Powered by Labrador CMS