EU har godkjent at immunterapien Opdivo kan tas i bruk som en monoterapi av pasienter med føflekkreft i stadium IIB eller IIC etter at de har fått operert bort kreften.
EU har godkjent at immunterapien Opdivo kan tas i bruk som en monoterapi av pasienter med føflekkreft i stadium IIB eller IIC etter at de har fått operert bort kreften.

Føflekkreft: Godkjenner immunterapi etter operasjon

EU-kommisjonen sier ja til at immunterapien Opdivo kan gis til pasienter som har føflekkreft i tidlig stadium etter at de har fått kreften fjernet kirurgisk.

Publisert Sist oppdatert

Godkjenningen dreier seg om å bruke Opdivo, også kjent som nivolumab, som en monoterapi av pasienter med føflekkreft i stadium IIB eller IIC etter at de har fått operert bort kreften. Stadium I-II betyr at man har en tumor som er lokalisert i hud, og ikke har spredd seg videre.

Godkjenningen baserer seg på dataene fra CheckMate -76K-studien, som viser at Opdivo reduserer risikoen for tilbakefall med 58 prosent sammenliknet med placebo for disse pasientene.

Konkurrenten Keytruda allerede er godkjent for akkurat samme pasientgruppe. Det europeiske legemiddelbyrået EMA, godkjente denne indikasjonen 24. juni 2022 basert på resultatene fra KEYNOTE-716. Studien viser at risikoen for tilbakefall reduseres betydelig når pasienter som har melanom uten spredning behandles med Keytruda etter at føflekken er kirurgisk fjernet.

Pasienter med melanom i stadium IIB eller IIC har høy risiko for sykdomstilbakefall etter operasjon. Et sykdomstilbakefall kan ha stor innvirkning på pasientene, og det er derfor behov for behandlingsalternativer utover kirurgi som kan redusere risikoen for tilbakefall.

Powered by Labrador CMS