ASCO 2023:

Hovedutprøver for stor ASCO-studie. – En stor seier for lungekreftpasientene

– Jeg forventet at vi skulle se bra overlevelsedata, men jeg begynte å bli litt utålmodig. Nå som vi har presentert dataene for totaloverlevelse kan jeg si at de overgikk mine forventninger. Det sier hovedutprøver på ADAURA-studien Roy S. Herbst til HealthTalk

Publisert Sist oppdatert

Pasienter med ikke-småcellet lungekreft som har fått fjernet svulstene reduserte risikoen for død med 51% når de fikk AstraZenecas legemiddel Tagrisso (osimertinib). –Det er viktig informasjon for pasienter såvel som kreftlegene og bevilgende myndigheter, sier Herbst som er klar på at dataene er praksisendrende. I videointervjuet begrunner han hvorfor denne behamdlingen bør tilbys alle pasienter med EGFR-mutert lungekreft etter at operasjon.

Resultatene fra ADAURA-studien ble presentert her på det årlige møtet til American Society of Clinical Oncology og samtidig publisert i The New England Journal of Medicine.

Tagrisso retter seg mot en av de vanligste onkogene drivermutasjonene i lungekreft - EGFR - eller epidermal vekstfaktorreseptor, som er involvert i celledeling og overlevelse. Visse mutasjoner i dette genet kan låse det i en konstant "på" tilstand, tvinge det til å vokse ukontrollert og fremme kreftens utvikling. Som tidligere målrettede terapier for EGFR, avbryter Tagrisso EGFR-signalet og kan føre til at kreftcellene dør. Men i motsetning til tidligere medisiner, er Tagrisso bedre på å treffe kun den muterte, kreftfremkallende EGFR, noe som gjør den mer effektiv og mindre giftig. Den ser også ut til å være bedre til å trenge inn i sentralnervesystemet, noe som hjelper til med å forhindre metastaser i hjernen og ryggmargen som ofte forekommer ved tilbakefall av lungekreft. Den kan også bidra til å hindre resistens mot EGFR-terapier ved å ramme en viktig resistansvei.

Powered by Labrador CMS