Onkologisk forum 2023:

Helland om utviklingen av lungekreft-behandling: – Flere pasienter vi nå kan gjøre mye for

– Da jeg begynte i onkologien var det om å gjøre å oppdage lungekreften så sent som mulig, fordi vi ikke kunne gjøre noe likevel. Nå er det undergrupper av pasienter som vi kan gjøre mye for, sier Helland.

Publisert Sist oppdatert

ONKOLOGISK FORUM, SCANDIC OSLO AIRPORT (HealthTalk): Torsdag 16. november var første dag av Onkologisk Forum, en av de viktigste møtearenaene for norske onkologer (kreftleger).

På slutten av dagens første sesjon holdt professor og overlege Åslaug Helland foredrag om utviklingen innen behandling av lungekreft. Foredraget ble holdt i forbindelse med at Helland i sommer fikk den høythengende Kong Olav Vs kreftforskningspris fra Kreftforeningen for sitt utrettelige arbeid innen kreftforskning. 

Målrettet og immunterapi

Helland møtte HealthTalk for å oppsummere de viktigste punktene fra foredraget. Og Helland er ikke i tvil om at ting har endret seg til det bedre når det gjelder behandling og diagnostisering av lungekreft. 

– Da jeg begynte i onkologien var det om å gjøre å oppdage lungekreften så sent som mulig, fordi vi ikke kunne gjøre noe likevel. Nå er det undergrupper av pasienter som vi kan gjøre mye for, sier Helland. 

Nå handler det derfor om å oppdage lungekreften så tidlig som mulig, slik at pasientene kan behandles best mulig. 

– Vi har fått flere typer målrettet behandling: EGFR var det første genet som vi skjønte var mutert eller forandret i noen lungekreftpasienter. Så kom ALK, ROS-1 og BRAF, mange forskjellige genforandringer som vi nå kan tilby målrettet behandling mot. 

Hun forteller at immunterapien også i stor grad har endret behandlingslandskapet.

– Det er jo de pasientene som vi ikke har målrettet behandling for. De som ikke har effekt av målrettet behandling, har ofte bedre effekt av immunterapi. Men det er jo ikke alle, og det er fortsatt en gruppe pasienter som har rask progresjon og som dør av sin sykdom tidlig. Men immunterapien har gjort at noen pasienter lever veldig lenge, ofte uten behandling også, når de først har fått den første responsen. 

Bedre tilgang på testing

– Når det gjelder denne persontilpassede behandling og biomarkørene: Hvordan ligger Norge an, ikke bare i forhold til tilgang på medisinene, men også tilgang på testingen som kreves for bruk av disse medisinene?

– Nå er det bra, men det er ikke så mange år siden det ikke var bra. Da så vi at det kom medisiner som ble godkjent i Europa som vi ikke testet pasientene for. Og det var klart at det var en situasjon vi ikke kunne leve med. Men nå har vi fått på plass avansert molekylær testing som er tilgjengelig for pasientene våre, heldigvis, sier Helland. 

Se hele intervjuet for å høre mer om fremgangen i IMPRESS Norway-studien som Helland er hovedutprøver for.

Powered by Labrador CMS