Bristol Myers Squibb kjøper Mirati Therapeutics for 4,8 milliarder dollar for å sikre seg deres målrettede kreftmedisin Krazati.

Bristol Myers Squibb kjøper Mirati for å sikre seg målrettet legemiddel mot lungekreft

Bristol Myers Squibb har signert en avtale verdt 4,8 milliarder dollar for å kjøpe Mirati Therapeutics og deres kreftmedisin Krazati.

Publisert Sist oppdatert

Krazati (adagrasib) er en type målrettet terapi som blokkerer et protein kalt KRAS G12C. Legemidlet hemmer aktiviteten til KRAS G12C i celler, noe som stopper kreftcellene fra å reprodusere seg. 

Ikke i Europa

Food and Drug Administration godkjente Krazati i fjor som en andrelinjebehandling for voksne med KRAS G12C-mutert lokalt avansert eller metastatisk ikke-småcellet lungekreft. Det er det andre KRAS-medikamentet som har blitt godkjent, etter Amgens Lumykras (sotorasib). 

Men en godkjenning fra FDA garanterer ikke grønt lys i Europa. Det er en lekse Mirati har lært på den harde måten etter EMAs avvisning av deres KRAS-hemmer. I sommer avslo EMA markedsføringssøknaden for Krazati.

Hovedproblemet for selskapet er at Amgens Lumykras allerede har fått betinget godkjenning i EU (skjedde i 2022), så EMA mener at Mirati ikke kunne vise at Krazati oppfyller et "udekket medisinsk behov". EMA ønsker derfor å vente til data fra den bekreftende KRYSTAL-12 studien av legemidlet er tilgjengelig, noe som ikke forventes å skje før neste år. 

Norsk studie

Det betyr at Amgens G12C-hemmer enn så lenge er det eneste legemidlet i denne klassen som har godkjenning i Europa. Men Lumykras har forløpig ikke fått godkjenning av Beslutningsforum, og kan derfor ikke tas i bruk på statlige norske sykehus. Men i august i fjor startet en ikke-randomisert klinisk studie under ledelse av overlege Odd terje Brustugun på Drammen sykehus der 100 lungekreftpasienter med en KRAS G12C-mutasjon inkluderes. Også pasienter med en dårlig allmennhelse - ECOG 2 - kan få denne behandlingen. – Studien gir et godt tilbud til pasientene som har denne mutasjonen før vi får tilgjengeliggjort legemidlet gjennom ordinær pasientbehandling, forteller Brustugun til HealthTalk.

Før kjøpet av Mirati, lå fokuset til Britol Myers Squibb innen behandling av solide svulster hovedsakelig på immunterapier, spesielt Opdivo, mens målrettet behandling var gitt mindre oppmerksomhet.  – Med flere målrettede onkologilegemidler, inkludert Krazati, er Mirati et nytt viktig skritt framover i vår innsats for å utvide vår diversifiserte onkologiportefølje og ytterligere styrke Bristol Myers Squibbs pipline for siste halvdel av tiåret og videre, sier selskapets kommende administrerende direktør, Chris Boerner, i en uttalelse

For to måneder siden kunngjorde Mirati at de ville igangsette en fase 3-studie i fjerde kvartal der de vil utforske en kombinasjon av Krazati og Keytruda, en konkurrent til Opdivo for nydiagnostiserte pasienter med ikke-småcellet lungekreft med høye PD-L1-nivåer i svulstene. I tillegg forventes det at selskapet vil innsende en søknad til FDA om akselerert godkjenning for behandling av kolorektal kreft i sen fase innen utløpet av 2023.

Powered by Labrador CMS