Veozah er det første ikke-hormonelle legemidlet som er godkjent for behandling av hetetokter relatert til overgangsalderen.

USA godkjenner pille for behandling av hetetokter i overgangsalderen

Veozah, et legemiddel for overgangsalderen utviklet av Astellas, har blitt godkjent av FDA. Dette er det første ikke-hormonelle legemidlet som er godkjent for behandling av hetetokter relatert til overgangsalderen.

Publisert Sist oppdatert

Hormonelle endringer under overgangsalderen kan føre til plager som unormal svetting og hetetokter - også kalt vasomotoriske symptomer.

Det er anslått at omtrent 21 millioner kvinner i USA vil oppleve disse symptomene innen 2025, ifølge Marci English, leder for biofarmasøytisk utvikling hos Astellas.

Hormonterapi (HRT) brukes i dag for å behandle vasomotoriske symptomer, men det kan øke risikoen for brystkreft og blodpropp.

Noen kvinner som opplever hetetokter og har en historie med vaginal blødning, hjerneslag, hjerteinfarkt, blodpropp eller leversykdom, kan ikke ta hormonbehandling. Veozah er ikke et hormon. Den retter seg mot den nevrale aktiviteten som forårsaker hetetokter i overgangsalderen, skriver FDA i en pressemelding.

Veozah er det første ikke-hormonelle legemidlet som er godkjent for behandling av hetetokter relatert til overgangsalderen

– Når man tenker på konsekvensene som vasomotoriske symptomer har på arbeid, kognitiv funksjon, søvn og livskvalitet - så er tilgjengeligheten av et annet alternativ spennende, sier Lauren Streicher, medisinsk direktør for Northwestern Medicine Center for Menopause, til New York Times. – Dette er noe vi har ventet på lenge, sier hun.

Godkjenningen er basert på tre fase 3-studier som testet Veozah på over 3 000 kvinner med moderate eller alvorlige hetetokter. Når pillen tas en gang daglig, reduserer den signifikant disse symptomene sammenlignet med placebo.

Veozah kommer med en advarsel angående økte leverenzymer eller leverskader. FDA anbefaler regelmessige leverfunksjonstester og rutinemessige blodprøver hver tredje måned i de første ni månedene av behandlingen for å overvåke potensiell leverskade eller infeksjon.

Astellas sier at prisen for Veozah er 550 dollar for en måneds forbruk, og det forventes at legemidlet vil være i salg på amerikanske apotek i løpet av tre uker.

Powered by Labrador CMS