SCR 2023:

Slik gikk det med leddgikt-pasienter som trappet ned medisinbruken

På siste sesjon på den skandinaviske revmatologikongressen SCR oppsummerte forsker Siri Lillegraven de viktigste studiene med pasienter med leddgikt som har trappet ned på medisiner.

Publisert Sist oppdatert

SCR, KØBENHAVN (HealthTalk): – Det man gjennomgående ser er at pasienter som forsøker å trappe ned behandling, har en økt risiko for å få oppblussing i sykdomsaktiviteten, sa Lillegraven under et intervju med HealthTalk etter foredraget lørdag 26. august.

Ifølge Lillegraven støttes forskningsfunnene av de norske ARCTIC REWIND-studiene, som har blitt publisert gjennom de siste to årene. Studiene har vært et samarbeid mellom flere av de største revmatologiske sykehusavdelingene i Norge.

– Der så man en betydelig økt risiko for oppblussing i sykdomsaktivitet. Samtidig viste studiene at de fleste pasientene ble bra når de startet på behandling igjen.

Lillegraven mener det er viktig å diskutere om det er viktig at man får et oppbluss.

– Har det noe å si for langtids-konsekvensene for pasientene? Der er det noe data på at det kan gi en liten økt risiko for utvikling av leddskader. Men hvorvidt det er på et nivå som er avgjørende for pasienten, vet vi ikke helt ordentlig.

Se hele intervjuet øverst i saken for å høre Lillegravens konklusjon av dataene på nedtrapping av medisiner.

Powered by Labrador CMS