SCR 2023:

Skandinavisk lansering av medisin mot revmatiske sykdommer: – Potensiell «gamechanger»

Legemiddelselskapet UCB hadde under SCR-kongressen sitt offisielle lanseringsmøte i Skandinavia for IL-17-hemmeren bimekizumab (Bimzelx) mot de revmatiske sykdommene psoriasisartritt (PsA) og axial spondyloartritt (axSpA).

Publisert Sist oppdatert

SCR, KØBENHAVN (HealthTalk): En kjent skikkelse i det revmatologiske miljøet, den danske revmatologen Lars Erik Kristensen, var hentet inn til det sponsede lunsj-symposiet fredag for å dele og gi innsikt i dataene på bimekizumab mot de to revmatisme-sykdommene som legemidlet nå er godkjent mot i EU - PsA og axSpA.

– Dette er første gang bimekizumab presenteres innen revmatologien. Vi har hatt legemidlet mot hudsykdommer i noe tid, men nå har vi nye data, og den ble godkjent av EMA på EU-nivå rett før sommeren. Det betyr at vi nå har kunnet begynne å bruke det i klinisk praksis, sa Kristensen, da HealthTalk tok en prat med han etter foredraget.

Han mener preparatet er interessant.

– Det er en IL-17-hemmer, men det er en IL-17-hemmer med «noe ekstra». Den blokkerer også IL-17-F, og ikke bare IL-17 A. Det gir noe ny effekt, som vi blant annet har sett i head-to-head-studier innen hudsykdommer, ved at den har vært signfikant bedre enn andre TIL-17-hemmere, men også bedre enn andre behandlingstilnærminger.

Han påpeker at det ikke finnes head-to-head-studier med bimekizumab innen revmatologi.

– Men vi ser fra kliniske fase 3-studier at det er veldig effektivt. Spesielt innen området «bio experience» er det helt klart «best-in-class». Man har utrolig høye responsrater hos pasienter som har hatt inadekvat respons til TNF-hemmere, med enten sikkerhetsutfordringer eller behandlingssvikt, sier Kristensen, og legger til:

– Man kan jo spekulere i hvorfor det er slik. Det kan jo være at at IL-17 F spiller en større rolle når man kommer inn i en mer kronisk fase av psoriasisgikt (psoriasisartritt). Det er i alle fall interessante data, og mine første inntrykk fra mine pasienter er at det bringer noe ekstra til klinikken. Det er spennende tider.

– Er det en klar utfordrer som nå kommer inn i dette feltet?

– Ja, det må man si. Det er en potensiell «gamechanger», og absolutt en klar utfordrer til det andre vi har, og spesielt de andre IL-17-hemmerne. Og så må vi se utifra «real world evidence» hvordan den klarer seg i den virkelige verden. En ting er hvordan det går i studier, en annen ting er hvordan det går i den virkelige verden, sier Kristensen.

Se hele intervjuet med Lars Erik Kristensen øverst i denne saken.

Interessekonflikt: Lars Erik Kristensen har mottatt foredragshonorarer fra de fleste aktørene på revma-feltet, inkludert UCB, som markedsfører bimekizumab innen revmatologi.

Powered by Labrador CMS