SCR 2023:

Norsk ekspert på leddgikt: Dette er de viktigste nyhetene innen behandling

Den norske revmatologen Espen Haavardsholm holdt torsdag innlegg på SCR-kongressen om de viktigste nyhetene innen behandlingen av leddgikt. Forskjeller mellom USA og EU-landene er spesielt viktig, mener han.

Publisert Sist oppdatert

DEN SKANDINAVISKE REVMATOLOGI-KONGRESSEN, KØBENHAVN (HealthTalk): Torsdag 24. august gikk startskuddet for en av de viktigste faglige arenaene for skandinaviske revmatologer. Da begynte nemlig Scandinavian Congress of Rheumatology (SCR). HealthTalk er til stede i den danske hovedstaden for å dekke kongressen.

Den skandinaviske revmatologi-kongressen avholdes annethvert år, og arrangøransvaret går på rundgang mellom de skandinaviske landene. For to år siden ble konferansen avholdt i Ålesund, og i år var turen kommet til København.

Faglig uenighet

Revmatolog Espen Haavardsholm, som var hovedansvarlig for kongressen i Ålesund for to år siden, er i år med som deltaker og bidragsyter til det faglige programmet. Han var i år invitert til å holde åpningsforedrag om hva som er nytt innen behandling av den kroniske leddsykdommen leddgikt (revmatoid artritt).

Haavardsholm sier til HealthTalk i etterkant av foredraget at han la spesielt vekt på interessante ulikheter mellom amerikanske og europeiske retningslinjer.

– Disse legger mye av premissene for hvordan vi tilnærmer oss behandling. I Norge har vi også våre egne prosedyrer, og da ser vi gjerne på disse og prøver å velge ut de beste, sier Haavardsholm.

Men i dag har amerikanske og europeiske retningslinjer forskjellig oppfatning til flere grunnleggende tilnærminger i behandlingen av leddgikt.

– Det ene gjelder oppstart av førstegangsbehandling: Skal vi gi prednisolon samtidig eller ikke? ACR (American College of Rheumatology) sier nei, mens Europa (European Alliance of Associations for Rheumatology, EULAR), sier ja.

Vil du vite hva praksis i Norge er, og mer om de viktigste leddgikt-nyhetene? Se hele intervjuet med Espen Haavardsholm øverst i denne saken.

Powered by Labrador CMS