Pfizer og ventureselskapet Flagship Pioneering investerer sammen 100 millioner dollar for å utvikle opp til 10 nye legemidler.

Pfizer og Flagship går sammen for å utvikle 10 nye legemidler

Pfizer og ventureselskapet Flagship Pioneering skal investere 100 millioner dollar for å utvikle opptil 10 nye potensielle legemidler innen områder som indremedisin, kreft, smittsomme sykdommer og immunologi.

Publisert Sist oppdatert

Kortversjonen

  • Pfizer og ventureselskapet Flagship Pioneering investerer sammen 100 millioner dollar for å utvikle opp til 10 nye legemidler innen områder som indremedisin, onkologi, smittsomme sykdommer og immunologi.

  • Flagship Pioneering, som tidligere har inkubert flere biotekselskaper inkludert Moderna, og Pfizer vil hver investere 50 millioner dollar. Målet er å tilby nye legemiddelkandidater innen Pfizers kjerneområder.

  • Flagship og Pfizer's samarbeid er designet for å utnytte Flagships evne til å utvikle nye teknologier mot større sykdomsområder og Pfizers evne til å ta legemiddelkandidater fra en klinisk fase til et kommersiell fase.

  • Ifølge avtalen vil Pfizer, som får tilgang til Pioneerings forskningsplattform og ressurser til prekliniske studier, finansiere utviklingen av hvert av de utvalgte legemidlene og ha muligheten til å kjøpe dem. Flagship kan motta opptil 700 millioner dollar i milepæler og royalties ved en vellykket lansering og salg av noen av de eksperimentelle legemidlene.

Flagship har som har inkubert flere biotekselskaper, blant annet Moderna, og Pfizer vil hver investere 50 millioner dollar. Det er Flagships “Pioneering Medicines” som skal lede utviklingen av legemidlene. Målet med alliansen er å tilby nye legemiddelkandidater innen Pfizers kjerneområder, som omfatter onkologi, inflammasjon og immunologi, sjeldne sykdommer, insremeidin og vaksiner.

Paul Biondi, president for Flagships Pioneering-enhet og tidligere toppleder hos legemiddelselskapet Bristol Myers Squibb sa at partnerskapet vil utnytte Flagships evner til å utvikle nye teknologier mot større sykdomsområder.

– Pfizer har en betydelig evne til å ta legemiddelkandidater fra en klinisk fase inn i et kommersielt perspektiv. Vi er begeistret for å samarbeide, sa Biondi i et intervju med Reuters.

Flagships nåværende portefølje består av 45 selskaper, inkludert Denali Therapeutics, Foghorn Therapeutics, Omega Therapeutics, Sana Biotechnology, og Seres Therapeutics.

I følge avtalen vil Pfizer, som får tilgang til Pioneerings forskningsplattform og ressurser til preklinisk studier, finansiere utviklingen av hvert av de utvalgte legemidlene og ha mulighet til å kjøpe dem. Flagship-selskaper kan motta opptil 700 millioner dollar i milepæler og royalties ved en vellykket lansering og salg av hvert legemidel som blir oppdaget og utviklet under partnerskapet. Det summerer seg opptil 7 milliarder dollar dersom partnerskapet klarer å utvikle 10 medisiner.

– Dette samarbeidet er en spennende mulighet for Pfizer til å bringe dyp vitenskapelig ekspertise og anvende vår utviklings- og regulatoriske styrke på Flagships portefølje av teknologiplattformer, sa Pfizers vitenskapssjef Mikael Dolsten i en uttalelse.

I fjor dannet det danske legemiddelfirmaet Novo Nordisk en mindre allianse med Flagship for å utvikle nye medisiner for kardiometabolske og sjeldne sykdommer.

Begge avtaler gir legemiddelselskapene muligheten til å vurdere teknologier som kommer fra bioteknologiselskapene til ventureselskapet tidlig, mens bioteknologiselskapene får muligheter til å samarbeide med multinasjonale selskaper.

Pfizers tilnærming er imidlertid litt annerledes, siden det utnytter Flagships Pioneering Medicines-enhet, som ble etablert i 2021 for å utnytte plattformene til ventureselskapets porteføljeselskaper i terapeutiske kategorier utover deres individuelle fokus. Å ta et slikt perspektiv tillater at flere plattformer brukes parallelt for å fremskynde legemiddelutvikling og pasienters tilgang til nye terapier, sier Paul Biondi.

Powered by Labrador CMS