ESMO 2023: 

Kreftforeningen på ESMO: – Opptatt av hva som kan ha betydning for pasientene

Kreftforeningen deltok med flere ansatte på den europeiske kreftkongressen ESMO. – Helt fantastiske data, sier Ole Alexander Opdalshei om en av studiene.

Publisert Sist oppdatert

ESMO, MADRID (HealthTalk): En av de som deltok på vegne av Kreftforeningen var assisterende generalsekretær Ole Alexander Opdalshei.

– Vi deltar fordi dette er Europas største kreftkongress. Vi er opptatt av å se hva som kommer av nye resultater som har betydning for pasientene, enten om det er livsforlengende behandlinger, men også behandlinger knyttet til forbedring av livskvalitet, sier Opdalshei til HealthTalk.

– Er det spesielle studier du har bitt deg merke i?

– Det kom mye bra på gårsdagens Presidential-sesjon, og spesielt de nye funnene på blærekreft var jo helt fantastiske. Ellers har jeg fulgt mest med på dette som går på oppfølging av kreftpasienter, og der skjer det også veldig mye spennende. Dette går blant annet på bruk av digitale løsninger. 

Han peker også på forskningsfunn knyttet til tidlig oppdagelse av kreft. 

– Når det gjelder for eksempel AI (kunstig intelligens) og maskinlæring, så ser vi også at det kommer stadig mer, og det kommer til å få kjempestor betydning for kreftfeltet. 

Blærekreft-studien Opdalshei pekte på ble av flere, inkludert overlege Daniel Heinrich, utpekt som årets viktigste ESMO-nyhet. Studien viste at kombinasjonen av den målrettede cellegfiten Padcev og immun-sjekkpunkthemmeren Keytruda doblet overlevelsen hos blærekreft-pasienter med spredning. Opdalshei er klar på at dette å få betydning med tanke på fremtidig norsk godkjenning.

– Dette var helt fantastiske resultater, og det må jo få betydning for hvordan vi behandler norske pasienter fremover. Her får vi bare krysse fingrene for at det går fort her i Norge, og at det blir tatt en beslutning som gjør at dette også kan tas i bruk hjemme i Norge, sier Opdalshei. 

Se intervjuet med Ole Alexander Opdalshei øverst i saken.

Powered by Labrador CMS