ASCO 2023:

Dette ser norske kreftleger mest frem til på årets ASCO-kongress

Lovisenberg-overlege Katarina Puco starter ASCO-kongressen med bursdag, og Kreftklinikken-sjef Marius Normann ser frem til årets store høydepunkt.

Publisert Sist oppdatert

ASCO, CHICAGO (HealthTalk): – Det sier seg kanskje litt selv. ASCO er verdens største kreftkongress, og det er her de største nyhetene kommer, sier Katarina Puco, overlege ved Oslo universitetssykehus og Lovisenberg Diakonale Sykehus, på spørsmål om hvorfor hun har valgt å gjøre den lange reisen til Chicago og ASCO-kongressen.

– Flott mulighet på flere nivåer

HealthTalk møter henne og onkolog Marius Normann ved den private Kreftklinikken i Oslo. De er begge på plass i Chicago for å få med seg en av årets største «happenings» for kreftleger, nemlig ASCO-kongressen.

– Det er veldig kjekt å følge med på alt som kommer innen onkologiverdenen, både stort og smått, men i tillegg til den faglige oppdateringen har man også en helt fantastisk mulighet til å ha kontakt med kolleger fra USA og andre land, men også norske kolleger. Det er en flott mulighet på flere nivåer, sier Puco, som faktisk har bursdag på ASCO-kongressens første dag, i et videointervju med HealthTalk (se hele intervjuet øverst i saken).

Pucos spesialområde er urologisk onkologi, med spesielt fokus på nyrekreft, og hun har allerede peilet seg ut en rekke studier som kan bli høydepunkter for henne på årets kongress.

– «Plenary Sessions» kommer alltid på toppen, der det presenteres store nyheter. I år skal jeg blant annet følge med på glioblastom (aggressiv form for kreft som utgår fra gliaceller i hjernen).

Innen uro-onkologi og spesielt nyrekreft, så er det flere spørsmål som kanskje fortsatt er ubesvart, mener Puco.

– Det blir ikke presentert noen store data her, men mer avklaringer i forhold til de som har nyrekreft som har ikke-klarcellet histologi, som sarcomatoid-rhabdoid nyrekreft. Det blir også presentert en subgruppeanalyse på adjuvant behandling med Ipi+Nivo (Iplimimumab+nivolumab). Det gleder jeg meg til å følge med på, sier onkologen.

– Kanskje særlig viktig for meg

HealthTalk møtte også Marius Normann noen få timer før kongressen startet fredag amerikansk tid. Som privat kreftlege jobber han bredt med hele kreftfeltet, og ASCO er derfor en viktig plass å være hvert år for å holde seg oppdatert.

– Det er verdens største kreftkonferanse, og mye av det som er nytt blir presentert her. I tillegg er det en unik mulighet til å møte kolleger. Dette er kanskje særlig viktig for meg som ikke har et stort sykehus der jeg møter kolleger på daglig basis, sier Normann i videointervjuet.

– Hvordan plukker du ut hvilke studier og presentasjoner som er viktige for deg under kongressen?

– Jeg prøver nok aller mest å følge de tumorgruppene der jeg tenker at det er størst gap mellom det som enten er på vei inn eller som er tilgjengelig, men som ennå ikke er tilgjengelig i de store offentlige sykehusene. Jeg trenger ikke å fordype meg i alt som allerede er tilgjengelig ved norske sykehus. Min rolle er å forsøke å se hva som er i dette gapet, sier Normann.

Se hele intervjuet med Puco og Normann øverst i denne saken.

Har du ASCO-tips til oss? Send oss en e-post på tips@healthtalk.no.

Powered by Labrador CMS