ASCO 2023:

På ASCO som starter på fredag kommer det studier om målrettet cellegift som kan endre måten kreftpasienter blir behandlet på.

ASCO setter fokus på fremskrittene med målrettet cellegift

Daiichi Sankyo, MSD og BioNTech kommer med nyheter om antistoff-legemiddelkonjugater. Dette er målrettet cellegift som retter seg direkte mot kreftcellene ved at cellegiften er festet til et antistoff som binder seg til kreftcellene.

Publisert Sist oppdatert

Den årlige konferansen til American Society of Clinical Oncology (ASCO) starter på fredag, og presentasjonene av studiene kan endre måten kreftpasienter blir behandlet på.

De siste årene har vi sett utviklingen av en helt ny kategori med kreftlegemidler - antistoff-legemiddelkonjugater forkortet ADC. Dette en målrettet cellegift som retter seg direkte mot kreftcellene ved at cellegiften er festet til et antistoff som binder seg til kreftcellene. Inne i kreftcellen hemmer legemidlet cellens evne til å reparere DNA-skader og gjør at kreftcellen dør. ADCer har på kort tid blitt en viktig pilar i kreftbehandlingen – ikke minst innen behandling av brystkreft.

Ved siden Daiichi Sankyo og partneren AstraZeneca er også Gilead og Seagen blant de ledende legemiddelselskapene innen utviklingen av ADCer. Seagen ble for kort tid siden kjøpt av Pfizer for 430 milliarder kroner på grunn av en sterk ADC-pipline og -teknologi.

På den årlige kongressen til American Society of Clinical Oncology, presenteres det en rekke studier som tester ADC-er i ulike typer kreft. Abstrakter som nå er offentliggjort viser at vi blant annet vil få studier fra MSD, Daiichi Sankyo og BioNTech.

Lungekreft

MSD - som i Amerika heter Merck - skal presentere en studie med sin nye ADC SKB264, som retter seg mot et protein som heter TROP2, som ofte er overuttrykt i ikke-småcellet lungekreft - den vanligste formen for lungekreft. Antistoffet bærer med seg cellegiften belotecan. Abstraktet viser at SKB264 i en fase ½-studie fikk svulster til å krympe hos 44 prosent av de 39 deltakerne med avansert lungekreft. Resultatet ble avlest etter at pasientene hadde vært fulgt opp i median 11,7 måneder. Pasientene hadde tidligere fått behandling med immunterapi eller kjemoterapi.

MSD sier de har planer om å "raskt fremskynde" klinisk utvikling av SKB264, og vil studere ADCen i kombinasjon med deres immunterapi Keytruda.

Daiichi Sankyo og AstraZeneca har hatt stor suksess med ADCen Enhertu (trastuzumab deruxtecan) som de har utviklet sammen. Under fjorårets ASCO fikk brystkreftlegen Shanu Modi stående applaus da hun presenterte sin banebrytende studie DESTINY-Breast04 der Enhertu ble brukt i behandlingen av HER2-lav metastatisk brystkreft. Med denne studien åpnet Enhertu et nytt kapittel innen behandlingen av brystkreft ved å oppnå den første FDA- og EMA -godkjenningen for å behandle pasienter med lavt uttrykk av HER2, en undergruppe som tradisjonelt hadde blitt definert som HER2-negativ.

I et eksklusivt intervju med HealthTalk fortalte hun om de praksisendrende konsekvensene av studien, og hva den innebærer for behandlingen av brystkreft. Foreløpig har imidlertid Beslutningsforum ikke godkjent denne behandlingen i Norge.

I Likhet med MSD studerer AstraZeneca og Daiichi Sankyo en TROP2-rettet ADC i avansert ikke-småcellet lungekreft. Legemidlet heter datopotamab deruxtecan - der antistoffet bærer med seg den samme cellegiften som Enhertu (deruxtecan), og selskapene håper at det skal være like effektivt som en Enhertu på lungekreft. Fase Ib-studien tester datopotamab deruxtecan i kombinasjon med immunterapien Keytruda fra MSD i pasienter i førstelinje som altså ikke tidligere hadde fått annen behandling.

Tumoragnostisk

AstraZeneca og Daiichi Sankyo skal også presentere interimdata fra en studie der Enhertu testes ut i tumoragnostisk setting. Kreft har tradisjonelt blitt klassifisert basert på hvor i kroppen den oppstår, som for eksempel lungekreft, brystkreft og tarmkreft.

Tumoragnostiske legemidler innebærer derimot at det har effekt dersom en bestemt genfeil finnes i kreftsvulsten, uavhengig av hvor kreften har oppstått. Tumoragnostiske legemidler retter seg derfor mot kreftens genetiske vekstdrivere og ikke på kreftens plassering i kroppen.

For Enhertu ligger mekanismen i dens evne til å rette seg mot HER2-uttrykkende svulster og frigjøre en giftig last med cellegift. Den HER2-rettede antistoff-legemiddelkonjugatet har allerede vist imponerende effektivitet, noe som har ført til godkjenninger for HER2-positiv brystkreft, ikke-småcellet lungekreft og magekreft.

Studien som skal presenteres på ASCO heter DESTINY-PanTumor02 der Enhertu testest ut på mange andre kreftformer som uttrykker HER2-proteinmarkøren.

I mars gikk selskapene ut med nyheter fra fase 2-studien som viste at Enhertu reduserte svulster på tvers av flere kreftformer som uttrykker HER2-proteinet hos pasienter som hadde gjennomgått omfattende tidligere behandling og dermed oppnådd sitt endepunkt som er objektiv responsrate.

Studien som omfatter 268 pasienter tester Enhertu mot kreft i gallegangene, blære, livmorhals, endometrium, eggstokk, bukspyttkjertel og sjeldne kreftformer.

Ny brystkreft-ADC

BioNTech skal presentere tidlige data om sin ADC med navnet DB-1303, som retter seg mot det velkjente brystkreftproteinet HER2. Totalt hadde 85 pasienter med tidligere behandlede HER2-uttrykkende solide svulster fått DB-1303 frem til midten av januar. Av de 52 som hadde gjennomgått minst én svulstskanning etter behandlingen, hadde 23, eller 44 prosent oppnådd en delvis svulstrespons, inkludert 50% av deltakerne med HER2-positiv brystkreft. Fem av disse pasientene med respons hadde metastaser i hjernen.

Studien fortsetter å behandle pasienter med den valgte dosen anbefalt for videre testing.

Powered by Labrador CMS