Generalsekretær i Kreftforeningen, Ingrid Stenstadvold Ross, sammen med prisvinner og forsker Åslaug Helland.

Åslaug Helland hedres med Kong Olav Vs kreftforskningspris

– Vi var ikke i tvil om hvem vi skulle gi prisen i år. Åslaug Helland har gjort en fantastisk jobb for å bedre overlevelsen for lungekreftpasienter, innen utviklingen av presisjonsmedisin og for å samle miljøet rundt presisjonsmedisin. Det forteller generalsekretær Ingrid Stenstadvold Ross i Kreftforeningen.

Publisert Sist oppdatert

Nå hedres Åslaug Helland (56) med Kreftforeningens Kong Olav Vs kreftforskningspris. Prisen er på 1 million kroner, har høy prestisje i det norske forskningsmiljøet og går til de aller beste forskerne innen hele spekteret av norsk kreftforskning. Kong Harald står for selve overrekkelsen i Universitetets aula i Oslo 2. Mai.

Helland er onkolog, forskningsleder ved Oslo universitetssykehus’ kreftklinikk og professor ved Universitetet i Oslo.

– At hun har klart å få de fremste forskerne til å jobbe så godt sammen mot felles mål, er en viktig årsak til at overlevelsen blant lungekreftpasientene er doblet de siste 20 årene, sier Stenstadvold Ross.

En sann pioner

– Dette er en stor ære! Det er en veldig hyggelig anerkjennelse av det arbeidet jeg har gjort sammen med mange andre. Jeg er veldig takknemlig, sier Helland til Kreftforeningens hjemmeside.

«En sann pioner», lød dommen fra de uavhengige internasjonale ekspertene som vurderte de nominerte til prisen.

De trakk særlig fram hvordan hun gjennom sine kliniske studier har bidratt til å utvikle en mer persontilpasset behandling for kreftsyke.

«Resultatet er at særlig lungekreftpasienter de siste årene har fått langt bedre behandling og prognoser. Det er en utvikling det er all grunn til å tro at bare vil fortsette», heter det i begrunnelsen.

– De mest meningsfulle øyeblikkene kommer når de får tilgang til ny behandling som forlenger livet og øker livskvaliteten, sier Helland.

Nylig ble hun også tatt opp som medlem av Det Norske Videnskaps-Akademi.

Powered by Labrador CMS