Halvparten av alle norske sykehus som analyserer livmorhalsprøver opplyser at de har problemer med å svare ut prøvene. Foreløpig er det Haukeland universitetssjukehus som har den lengste svartiden, med 14 uker.

Flere kvinner må vente 14 uker på svar på livmorhalsprøve

Svartiden på livmorhalsprøver er lang ved flere sykehus. Noe av årsaken er at flere tester seg oftere enn de trenger, ifølge overlege Lars Helgeland.

Publisert

Halvparten av alle norske sykehus som analyserer livmorhalsprøver, opplyser at de har problemer med å svare ut prøvene, ifølge TV 2.

Anbefalt svartid på rutineprøver skal normalt være tre uker, ifølge Livmorhalsprogrammet. Imidlertid er svartiden åtte uker på St. Olavs hospital og fire uker på Helgelandssykehuset. Foreløpig er det Haukeland universitetssjukehus som har den lengste svartiden, med 14 uker, ifølge kanalen.

– Det er uholdbart å vente så lenge, sier generalsekretær Ingrid Stenstadvold Ross i Kreftforeningen.

En av grunnene til at prøvene hoper seg opp, er at flere kvinner tester seg oftere enn de trenger, ifølge overlege i patologi Lars Helgeland ved Haukeland universitetssjukehus.

– De to første månedene i år har vi hatt en oppgang på rundt 30 prosent sammenlignet med i fjor, sier overlegen.

Kreftforeningens generalsekretær mener også at kvinnene også kan ta litt ansvar når det gjelder de lange svartidene på sykehusene.

– Gå til fastlegen når du får en innkalling i livmorhalsprogrammet. Men ikke gå veldig mye oftere enn det, for da er du med på å overbelaste systemet også, sier Stenstadvold<s Ross.

Powered by Labrador CMS