
Trumps tolltrusler kan ramme pasienter og investeringer i industrien
Europeiske legemiddelselskaper holder pusten mens USA truer med å innføre høye tollsatser på farmasøytiske produkter. Legemidler som insulin, vaksiner, kreft- og fedmemedisiner kan rammes.
Legemidler er den største eksportvaren fra Europa til USA. Blant produktene som kan rammes er insulin, kreftmedisiner, vaksiner og populære legemidler som Ozempic. Mange av disse legemidlene genererer store inntekter fra det amerikanske markedet.
25 prosent toll på legemidler
I flere måneder har president Trump truet med å innføre høyere tollsatser på legemidler som en del av sin plan om å omorganisere det globale handelssystemet og bringe viktige produksjonsindustrier tilbake til USA. Denne måneden uttalte han at toll på legemidler kunne komme i «ikke altfor fjern fremtid». Tollsatsene kan bli så høye som 25 prosent.
– Dette er kritiske medisiner som holder mennesker i live. Det å sette dem midt i en handelskrig er svært bekymringsfullt, sier Léa Auffret, internasjonal leder i den europeiske forbrukerorganisasjonen BEUC, til storavisen New York Times.
Irske utfordringer
Irland, som eksporterer store mengder legemidler til USA, er spesielt utsatt. Rundt 80 prosent av Irlands eksport til USA består av legemidler og kjemiske produkter. Irland er imidlertid ikke det eneste landet som rammes. I følge Europastat er også Tyskland, Belgia, Danmark og Slovenia er store eksportører.

Europeiske selskaper forsøker nå å tilpasse seg den nye virkeligheten på ulike måter. Enkelte har allerede varslet økt produksjon i USA, akkurat slik Trump ønsker. Andre vurderer å flytte investeringer og produksjon til USA på sikt.
Ifølge den europeiske legemiddelindustriforeningen - European Federation of Pharmaceutical Industriesand Associations - kan halvparten av planlagte investeringer på over 165 milliarder euro i Europa de neste fem årene bli flyttet til USA dersom Trump gjennomfører tolltruslene. Legemiddelgiganten Roche varslet nylig en investering på 50 milliarder dollar i USA, og søker nå tollfritak i USA gjennom direkte samtaler med Trump-administrasjonen.
Kan måtte øke prisene
Andre selskaper ser ut til å bli værende i Europa, men kan bli nødt til å øke prisene for å dekke tollkostnadene, noe som vil føre til høyere utgifter for pasienter. Økte priser vil kunne ramme ikke bare amerikanske forbrukere, men også pasienter i Europa. Enkelte selskaper har allerede begynt å argumentere for at Europa bør skape bedre rammevilkår ved å lempe på reglene som i dag holder legemiddelprisene nede.
Legemiddelsektoren er imidlertid komplisert. Avtaler med forsikringsselskaper og offentlige myndigheter kan gjøre det vanskelig å raskt justere prisene på merkevaremedisiner, samtidig som offentlige reguleringer kan gjøre en flytting både utfordrende og innebære en langsiktig forpliktelse. Resultatet er at ingen med sikkerhet kan forutsi utfallet
Bekymret for mangel på medisiner
– Det er en grunn til at det ikke har vært toll på legemidler. Toll kan føre til forstyrrelser i forsyningskjedene, som igjen kan medføre mangel på viktige medisiner, sier Joaquin Duato, toppsjef i Johnson & Johnson til avisen.
EU-kommisjonens president, Ursula von der Leyen, har også uttrykt bekymring over at økt toll kan skade globale forsyningskjeder og føre til medisinmangel for både europeiske og amerikanske pasienter.
I tillegg fryktes det at økt toll på merkevaremedisiner kan føre til at billige generiske legemidler fra Asia oversvømmer det europeiske markedet, noe som vil gjøre det enda vanskeligere for EU å etablere egen produksjon av generiske medisiner.