Toppsjef i Novo Nordisk, Lars Fruergaard Jørgensen

Novo Nordisk-sjefen overrasket over forbrukernes betalingsvillighet for slankemedisin

Novo Nordisks toppsjef, Lars Fruergaard Jørgensen, er overrasket over europeiske forbrukeres høye betalingsvillighet for deres slankemedisin Wegovy.

Publisert

Han forteller at Novo Nordisk har opplevd en «svært høy villighet» fra europeere til å betale for slankemedisinen av egen lomme. Jørgensen påpeker at de trodde at det kun var amerikanske konsumenter som var villige til å selv betale for Wegovy. Det innrømmer Fruergaard Jørgensen i et intervju med Financial Times

Testet i Norge og Danmark

– Vi spekulerte i om det bare var et amerikansk fenomen. Men da vi testet det i Danmark og Norge, så vi mer eller mindre det samme, sier Lars Fruergaard Jørgensen. 

– Dette er kanskje første gang man ser at en stor del av befolkningen er villig til å betale ut av egen lomme for medisin, sier han. 

Novo Nordisk har for tiden to slankelegemidler på markedet - Wegovy og den eldre Saxenda. Det er salget av Wegovy som har tatt helt av.

Wegovy omsatte i fjor for 50 milliarder kroner på verdensmarkedet, mer enn fem ganger så mye som året før. Salget av Wegovy bidro betydelig til selskapets samlede omsetning på 360 milliarder kroner i 2023. 

Rekordsalg i Norge 

I 2023 oppnådde danske Novo Nordisk betydelige salgstall for Wegovy i Norge, med en omsetning på 700 millioner kroner. Dette tallet er basert på apotekenes innkjøpspris fra grossist, ekskludert merverdiavgift. 

Behandlingen med Wegovy koster rundt 36 000 kroner i året for en full dose i Norge. Det er ikke mulig å få legemidlet på blå resept, ettersom Direktoratet for medisinske produkter (DMP) har vurdert at prisen er for høy i forhold til behandlingens nytte. Det betyr at hele omsetningen forskrives på hvit resept og betales fullt ut av pasientene. Legemidlet er godkjent for behandling av overvekt hos pasienter med kroppsmasseindeks (BMI) fra 30, eller fra BMI 27 dersom pasienten har visse tilleggstilstander som kan medføre helserisiko.

Tror på prisfall

Under presentasjonen av regnskapet for 2023 sa Lars Fruergaard Jørgensen at prisen vil falle i de kommende årene. 

– Vi må nå mange flere pasienter. En del av dette er å øke produksjonen, men det er også å få prisen til å falle over tid, slik at prispunktet blir tilgjengelig for flere, sa toppsjefen.

Etterspørselen etter Wegovy har skutt i været både i Europa og USA, og Novo Nordisk har slitt med å holde tritt. I løpet av det siste året har dette ført til at selskapet blant annet har begrenset antallet startdoser i USA. 

Rekordsalg: Ozempic og Wegovy

Likevel er det fortsatt salget av diabetesmedisinen Ozempic som utgjør størstedelen av selskapets omsetning. I 2023 markerte Ozempic seg som Norges mestselgende legemiddel, med en omsetning på 1,2 milliarder kroner (målt i apotekenes innkjøpspris (AIP). Kombinert har salget av Ozempic og Wegovy medført at Novo Nordisk er Norges største legemiddelselskap med en samlet omsetning på i underkant av 2,9 milliarder kroner. 

Mysimba, en medisin som brukes mot overvekt er på blå resept

Ozempic inneholder det samme virkestoffet som Wegovy (semaglutid) og i 2023 opplevde apotek å gå tom for legemidlet - sannsynligvis fordi Ozempic også blir benyttet til vektreduksjon, som er utenfor legemidlets indikasjon. Men produksjonskapasiteten til Wegovy ser ut til å være på vei oppover. I Novos regnskap for 2023 fremgår det at man i januar begynte å øke tilbudet av Wegovy i USA. 

Er på blå resept

Novo Nordisk har stjålet det meste av medienes oppmerksomhet innenfor slankemedisinområdet. Men Mysimba (orexigen) fra selskapet Navamedic har også spist sin del av slankemarkedet og omsatte i 2023 for for 152 millioner kroner. I motsetning til Wegovy kan Mysimba forskrives på blå resept. Behandlingen dekkes på blå resept etter søknad fra legen for pasienter med kroppsmasseindeks (KMI) over 40, eller over 35 ved samtidige fedmerelaterte tilleggssykdommer. Andre pasienter kan få legemiddelet på hvit resept, men må da betale selv.

Powered by Labrador CMS