Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) under pressekonferansen på Statsministerens kontor (SMK).

Ingvild Kjerkol går av som helseminister

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) sier på en pressekonferanse at helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) går av.

Publisert Sist oppdatert

– Jeg har konkludert med at det vil være svært vanskelig å fortsette den krevende jobben som helse- og omsorgsminister, sier Støre på pressekonferansen.

Til tross for at Ingvild Kjerkol har bedyret sin uskyld gjentatte ganger, ble det torsdag kjent at masteroppgaven til helse-og omsorgsministeren underkjennes. Dette er også bakgrunnen til at Kjerkol i dag må gå.

Statsministeren la til at helse- og omsorgsministeren har ansvar for mye forskningspolitikk. I tillegg sa Støre at han var lei seg, og at Kjerkol er en av de beste politikerne Arbeiderpartiet har i hans øyne.

– Vi har satt stor pris på Ingvild i regjering, både som minister og fordi hun er en sterk politiker, sa Støre.

Kjerkol bekreftet samtidig konklusjonen som har kommet fram i mediene.

– Nemnda har besluttet å annullere masteroppgaven, sier hun.

Frp-leder Sylvi Listhaug mener Ingvild Kjerkols (Ap) avgang som helse- og omsorgsminister var helt nødvendig etter at masteroppgaven hennes ble underkjent.

– Dette var det eneste riktige utfallet. Med manglende tillit ikke bare fra flere partier på Stortinget, men også fra sentrale forskningsmiljøer og studentorganisasjoner, ville det vært umulig for Ingvild Kjerkol å fortsette som helse- og omsorgsminister, sier Listhaug til NTB.

På en pressekonferanse fredag kunne statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) meddele av Kjerkol går av som helseminister.

Det skjer etter at flere medier torsdag meldte at masteroppgaven hennes i helseledelse ble underkjent som følge av juks.

Frp-lederen mener helse- og omsorgssektoren er helt avhengig av tillit i befolkningen.

– Avgangen føyer seg dessverre inn i en rekke av rot, juks og kaos under Jonas Gahr Støres ledelse. Nå må det bli slutt på denne typer saker som i verste fall svekker tilliten og legitimiteten til norske politikere, sier Listhaug.

Slik utviklet saken seg:

* 20. januar i år omtalte NRK og VG flere tekstlikheter mellom masteroppgaven skrevet av helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) og en medstudent i 2021 og tidligere oppgaver.

* Saken kom fram etter at Sandra Borch (Sp) trakk seg som statsråd for forskning og høyere utdanning etter flere tilfeller av plagiat i hennes masteroppgave.

* Selv uttalte helseminister Kjerkol at hun ikke hadde kopiert, men at en redigeringsfeil gjorde at noen formuleringer ble stående igjen.

* Kjerkol-saken behandles på lik linje som alle andre studentsaker, og saksbehandlingen var unntatt offentlighet.

* Klagenemnda konkluderte den 11. april med at Kjerkols masteroppgave blir underkjent på grunn av fusk.

* 12. april holdt statsminister Jonas Gahr Støre og Ingvild Kjerkol en pressekonferanse der det ble klart at Kjerkol går av som statsråd.

Powered by Labrador CMS