En mann kan ses i bakgrunnen av et bilde tatt utenfor Gilead Sciences hovedkontor i California, USA. Nå har selskapet tatt neste steg i samarbeidet med det mindre bifarmasøytiske selskapet Nurix, og lisensierer en av legemiddelkandidatene som hadde utspring fra samarbeidet.

Gilead sikrer rettighetene til potensiell leddgikt-medisin fra Nurix

Det amerikanske legemiddelselskapet Gilead bruker sin opsjon for å lisensiere den første legemiddelkandidaten som har oppstått etter samarbeidet med Nurix fra 2019.

Publisert

Nurix er et biofarmasøytisk selskap i klinisk fase som utvikler målrettede protein-modulerende terapier. I juni 2019 gikk selskapet og Gilead inn i et globalt og strategisk forskningssamarbeid for å oppdage, utvikle og kommersialisere en pipeline av opp til fem innovative, målrettede såkalte degrederingsterapier for pasienter med kreft og andre utfordrende sykdommer.

Samarbeidspartnere

Den gangen fikk Nurix 45 millioner dollar i forhåndsbetaling, men de er har rett på opptil 2,3 milliarder dollar ved oppnåelsen av visse forsknings-, regulatorisk- og kommersialiseringsbaserte milepæler, samt royalties på fremtidige salg av produkter som kom ut av samarbeidet.

Nå har Gilead brukt sin opsjonsrett til å lisensiere rettighetene til det første potensielle legemidlet fra samarbeidet, GS-6791. Dette er ifølge en pressemelding fra Gilead en potent, selektiv oral IRAK4-hemmer som retter seg mot IRAK4-proteinkinasen Hemming av IRAK4 kan ha potensial innen behandlingen av revmatoid artritt (leddgikt) og andre inflammatoriske sykdommer, skriver Gilead.

Kan bli svært lønnsomt

Lisensieringsavtalen sikrer Nurix en ny utbetaling på 20 millioner dollar, og dersom legemiddelkandidaten går hele veien til markedet, vil det kunne bety ytterligere 425 millioner dollar.

Flavius Martin, forskningsdirektør i Gilead, sier i en kommentar fra selskapet at de er fornøyde med å avansere det pågående forskningssamarbeidet med Nurix, og ekspandere sin autoimmune pipeline med mål om å adressere behovene til personer som lever med inflammatoriske sykdommer.

– At Gilead nå bruker sin første lisensopsjon et en viktig milepæl for oss, og et bevis på den signifikante fremgangen vi har gjort i vårt strategiske samarbeid, sier Gwenn M. Hansen, forskningsdirektør i Nurix.

Han sier videre at selskapets produktive DELigase-platform har gjort det mulig for selskapet å avansere flere program i samarbeidet med Gilead og på tvers av deres heleide pipeline.

– Denne fremgangen demonstrerer verdien av vår forskning og dens kapasitet til å skape medisiner som kan adressere flere terapeutiske områder, i tillegg til kreft.

Powered by Labrador CMS