Tor Frostelid er direktør for myndighetskontakt og kommunikasjon i Novo Nordisk. Har forteller at om lag 18 000 nordmenn nå behandles med med Saxenda.

Rekordvekst for dansk slankemedisin

Slankemedisinen Saxenda opplever rekordsalg i Norge. Det siste året har salget økt med 240 prosent og legemidlet har solgt for 396 millioner kroner.

Publisert Sist oppdatert

Det gjør at Saxenda nå er på åttendeplass blant Norges mest solgte legemidler. Det viser de siste tallene fra Farmastat. Alle tall er målt i salg til apotekene eksklusiv moms - det som på fagspråket kalles apotekenes innkjøpspris (AIP).

Norges største legemiddel er kreftlegemidlet Keytruda som de siste året har solgt for nesten 900 millioner kroner.

Det er er det danske legemiddelselskapet Novo Nordisk som har utviklet Saxenda. Tor Frostelid er direktør for myndighetskontakt og kommunikasjon i det norske datterselskapet. Har forteller at om lag 18 000 nordmenn behandles med med Saxenda.

Slik forklarer han årsaken til den kraftige veksten.

Økt legefokus

– Det er en økt oppmerksomhet rundt fedmebehandling i de medisinske miljøene i Norge. Saxenda er et av legemidlene på markedet som har indikasjon for behandling av fedme og sykelig overvekt og er også refundert for en begrenset pasientpopulasjon gjennom individuell refusjon, sier han.

Det betyr at fastlegen må søke HELFO om individuell refusjon for pasientene. Om HELFO innvilger dette får pasienten medisinen på blå resept.

Fastleger kan skrive ut resept på Saxenda til pasienter med en BMI på over 35 og i tillegg en vektrelatert tilleggstilstand. Det kan være høyt blodtrykk, diabetes type 2, nattlig pustestopp/søvnapne eller høye nivåer av fett i blodet. Under disse forutsetningene vil HELFO innvilge søknaden om individuell refusjon.

Saxenda fungerer slik at de demper sult og suget etter mat og øker metthetsfølelsen. To problemer som mange med overvekt sliter med. Pasienter som bruker Saxenda har i gjennomsnitt har et vekttap på om lag 5 prosent.

Mysimba er hovedkonkurrenten til Saxenda, og også dette legemidlet har vind i seilene med en omsetningsvekst på knappe 120 prosent og en omsetning på 122 millioner kroner det siste året.

Global vekst

Novo Nordisk som er verdensledende innen utvikling og salg av diabeteslegemidler og slankelegemidler opplever nå rekordvekst i sin globale virksomhet, viser ferske tall fra selskapet. Salget økte med 26 prosent til 179 milliarder norske kroner i årets ni første måneder. Det globale salgsveksten av slankemidler er også rekordartet med en oppgang på 91 prosent selv om den ikke kan måle seg med den norske veksten på 240 prosent. Med slike tall kan selskapet notere seg for et overskudd på 80 milliarder kroner i årets ni første måneder.

Tror veksten vil avta

– Forventer dere at Saxenda kommer til å fortsette veksten i Norge fremover?

– Det er rimelig å forvente at veksten vil avta etterhvert som det kommer flere legemidler mot fedme og overvekt på markedet, sier Tor Frostelid.

Et av de nye slankelegemidlene som snart vil komme på det norske markedet er Wegovy, også det er utviklet av Novo Nordisk. Dette er en behandling som kan gi en betydelig større vektnedgang enn Saxenda.

Wegovy

Wegovys sikkerhet og effekt ble studert i fire 68-ukers studier. I en av studiene, som involverte 1 961 personer mistet personer behandlet med Wegovy i gjennomsnitt 15 prosent av kroppsvekten etter 68 uker sammenlignet med et vekttap på 2 prosent hos personer som fikk placebo. I en annen studie som involverte 611 personer, mistet de som ble behandlet med Wegovy i gjennomsnitt 16 prosent av kroppsvekten etter 68 uker sammenlignet med et vekttap på 6 prosent hos personer som fikk placebo. Kilde: EMA - Det europeiske legemiddelverket.

Forventer refusjon om kort tid

Studier av Wegovy har dokumentert en 15 prosent vektreduksjon hos mer enn 25 prosent av deltakerne med type 2-diabetes, og nær normalisering av blodsukkerkontrollen hos de fleste deltakerne.

- Det er et paradigmeskifte at vi med Wegovy har fått et legemiddel som kan gi gjennomsnittlig 10 prosent vektreduksjon mer enn placebo. Halvparten av pasientene får dermed mer enn 10 prosent vektreduksjon. Men det viktigste med disse legemidlene er at de bidrar til at man holder vekta, har overlege Jøran Hjelmesæth tidligere uttalt til HealthTalk. Han er leder ved Senter for sykelig overvekt i Helse Sør-Øst, Sykehuset i Vestfold (SiV).

Men foreløpig har ikke Wegovy refusjon og det gjør at legemidlet foreløpig ikke er blitt en ny storselger for Novo Nordisk.

– Refusjonssøknaden for Wegovy er fortsatt til behandling hos Statens Legemiddelverk. Vi forventer en avklaring i saken innen relativt kort tid, sier Tor Frostelid.

På tredjeplass

Novo Nordisk har også et annet legemiddel på ti-på-topp listen - diabeteslegemidlet Ozempic - som med en omsetning på 463 millioner kroner er Norges sjette største legemiddel. Også Ozempic vokser kraftig og har det siste året hatt en salgsvekst på 106 prosent. Det bidrar til at Novo Nordisk nå er Norges tredje største legemiddelfirma med en årsomsetning på 1,5 milliarder kroner.

Powered by Labrador CMS