Novo Nordisk fortsetter veksten i 2023 drevet av vekst i salget av fedmelegemidlet Wegovy og diabetesmedisinen Ozempic
Novo Nordisk fortsetter veksten i 2023 drevet av vekst i salget av fedmelegemidlet Wegovy og diabetesmedisinen Ozempic

Rekordår for Novo Nordisk

Overskuddet til danske Novo Nordisk skjøt i været i fjor med 51 prosent. Salg av legemidler til behandling av diabetes og fedme drev oppgangen.

Publisert Sist oppdatert

Novo Nordisk kunngjorde på onsdag inntekter for 2023 som overgikk forventningene, drevet av et sterkt salg av deres meget populære medisiner mot fedme og diabetes, som fortsatte å vise en imponerende vekst. 

Novo Nordisk, kjent for sin vektreduksjonsmedisin Wegovy og diabetesbehandlingen Ozempic, rapporterte en imponerende salgsøkning på 31% målt i danske kroner, og 36% ved konstante valutakurser, til en total på 232,3 milliarder danske kroner 

Selskapets driftsresultat for året viste også en bemerkelsesverdig vekst, med en økning på 37% i danske kroner og 44% ved konstante valutakurser, og nådde 102,6 milliarder kroner.

Legemiddelgiganten gikk med nettofortjeneste på 83,7 milliarder danske kroner, tilsvarende 127,4 milliarder norske kroner. I forkant hadde analytikere anslått en fortjeneste på 82 milliarder kroner.

Veldig fornøyd

Også omsetningen økte kraftig. Selskapet solgte for 232,3 milliarder kroner, en oppgang på 36 prosent fra året før.

– Vi er veldig fornøyde med det sterke resultatet fra 2023, som gjenspeiler at mer enn 40 millioner mennesker nå får hjelp av våre innovative diabetes- og fedmebehandling, sier toppsjef Lars Fruergaard Jørgensen i en uttalelse.

Selskapet produserer Ozempic (semaglutid), en diabetesmedisin som har blitt svært etterspurt fordi det virker sulthemmende og kan føre til vektnedgang. Det lager også Wegovy, som har samme virkestoff som Ozempic, men i en annen dose.

Lars Fruergaard Jørgensen er toppsjef i Novo Nordisk
Lars Fruergaard Jørgensen er toppsjef i Novo Nordisk

Novo Nordisks salgstall kunne vært enda bedre om kapasiteten var større, heter det i årsrapporten. Selskapet har følgelig investert 45 milliarder kroner i å øke kapasiteten i 2024.

– Salgsveksten har resultert i periodiske forsyningsbegrensninger og relaterte mangelvarsler på tvers av landegrenser, heter det i rapporten om salget av Ozempic.

Størst i Norge

Novo kan også notere seg for salgsrekord i Norge som gjør at selskapet i 2023 var Norges største med et legmdiddelsalg (AIP) på 2,89 milliarder. Ozempic omsatte i 2023 alene for 1,2 milliarder og er med det Norges største legemiddel etterfulgt av immunterapien Keytryda (pembrolizmab  og blodfortynneren Eliquis (apixaban) med en omsetning på henholdsvis 960 og 880 millioner kroner.  Wegovy er Norges åttende største legemiddel og solgte for 700 millioner i fjor. Wegovy har ikke blå resept slik at hele salget er på hvit resept der pasientene selv betaler for behandlingen.  

Powered by Labrador CMS