Fedme og overvekt:

Novo Nordisk-produktene Wegovy (bildet) og Ozempic var i oktober de to mest omsatte legemidlene i Norge.

Ozempic, Wegovy og Saxenda sikrer rekordvekst for Novo Nordisk

Det danske legemiddelselskapet Novo Nordisk har nå tre diabetes- og slankemedisiner blant de ti mest solgte legemidlene i Norge. Salget av Ozempic har alene doblet seg i løpet av ett år.

Publisert Sist oppdatert

Det viser Først & Størst-rapporten fra Farmastat for oktober. Ifølge HealthTalks utregninger, basert på topp 50-listen over de mest solgte medisinene i Norge, ble det omsatt slankemedisiner (inkludert diabetesmedisinen Ozempic, som brukes off-label for vektnedgang) for 217 millioner kroner bare i oktober. 

Ozempic på oktober-toppen

Diabetesmedisinen Ozempic (semaglutid), en såkalt GLP-1-analog fra danske Novo Nordisk var i oktober Norges største legemiddel målt i omsetning med 95,4 millioner kroner. På andreplass ligger immun-sjekkpunkthemmeren Keytruda (pembrolizumab) fra MSD, som brukes som behandling av en rekke kreftformer. Keytruda omsatte for 88,3 millioner kroner i oktober. Slankemedisinene Wegovy og Saxenda ligger på åttende- og niendeplass på topplisten. 

Store deler av salgsveksten for Ozempic antas å komme fra den såkalte off-label-bruken av medisinen som slankemedisin. Legemidlet har nemlig det samme virkestoffet (semaglutid) som slankemedisinen Wegovy, som også gjør det sterkt på legemiddel-topplisten i Norge. Ozempic, har lenge blitt brukt som vektreduserende medisin selv om den ikke er godkjent som dette. Dette har blant annet ført til langvarige mangelsituasjoner på medisinen. 

Likevel viser oversikten at Keytruda er størst på omsetning så langt i år (Year To Date, YTD) med 789,4 millioner kroner, men dette er bare noen få millioner mer enn Ozempics omsetning på 786,7 millioner kroner. 

Mens salgsveksten for Keytruda så langt i år kun har vært på 7,1 prosent, har salgsveksten for Ozempic vært 99,4 prosent, som er tilnærmet en dobling. Dersom denne utviklingen fortsetter, vil det ikke ta lang tid før Ozempic snart tar over tronen som Norges mestselgende legemiddel. 

Nykommer med kjempeomsetning

Ettersom slankemedisinen Wegovy ble lansert i januar i år, viser ikke rapporten fra Farmastat prosentvis salgsvekst. Men i oktober solgte Wegovy r for over 90 millioner kroner, og var dermed reelt sett det nest største legemidlet i Norge etter Ozempic. Frem til nå har Wegovy, som ble lansert for ni måneder siden, omsatt for 477 millioner kroner i Norge. 

Salget av slankemedisinen Saxenda fortsetter å stupe. Legemidlet omsatte for 19 millioner kroner i oktober, noe som er en prosentvis nedgang, sammenlignet med oktober 2022, på 51,4 prosent. Saxenda har til nå i år omsatt for 344 millioner kroner.

Novo Nordisk har stjålet det meste av oppmerksomheten innenfor slankemedisinområdet. Men det omsettes også andre slankemedisiner i Norge. På 39-enda plass på topp 50-listen finner vi Mysimba (orexigen) fra selskapet Navamedic. Mysimba omsatte for 12,8 millioner kroner i oktober alene, og hadde med det en vekst på 13,8 prosent sammenlignet med oktober 2022. Til nå i år har slankemedisinen omsatt for 123 millioner kroner, og dette er en vekst på 35,4 prosent sammenlignet med tilsvarende periode i 2022. Moving Annual Total (MAT) er 160 millioner kroner, en vekst på 30,8 prosent sammenlignet med tilsvarende MAT i 2022.

Powered by Labrador CMS