Novo Nordisk har inngått avtaler med de to amerikanske biotekselskapene Omega Therapeutics og Cellarity som kan føre til nye behandlinger for personer med fedme og en type leversykdom kjent som MASH

Novo Nordisk inngår milliards­am­ar­beid med amerikanske biotekselskaper

Novo Nordisk inngår en forskningsavtale med to amerikanske biotekselskaper for å styrke seg i kappløpet med å utvikle flere legemidler til behandling av fedme og andre kardiometabolske sykdommer.

Publisert Sist oppdatert

Novo Nordisk opplever rekordvekst for slankemedisinen Wegovy, og forteller i en børsmelding at partnerskapene med de to amerikanske biotekselskapene Omega Therapeutics og Cellarity kan føre til nye behandlinger for personer med fedme og en type leversykdom kjent som MASH (metabolic dysfunction-associated steatohepatitis).

De to forsknings- og utviklingsavtalene er de første som etableres under avtalen Novo Nordisk inngikk med Flagships Pioneering Medicines i 2022, et amerikansk investeringsselskap som fokuserer på life science. Omega og Cellarity er porteføljeselskaper til Flagship. Selskapene vil sammen med Novo utføre prekliniske studier for legemiddelutvikling. Etter dette kan Novo potensielt føre programmene videre til kliniske studier.

Novo Nordisk opplyser at de vil dekke alle kostnader relatert til forskning og utvikling. I tillegg vil Novo Nordisk betale opptil 532 millioner dollar - tilsvarende 5,5 milliarder kroner - til hvert av de to selskapene. Dette inkluderer en såkalt upfront-betaling som utbetales umiddelbart, samt milepælsbetalinger og royalties som er avhengig av fremdriften underveis.

Samarbeidet med Omega fokuserer på alvorlig overvekt. Novo Nordisk vil benytte seg av Omegas teknologi for å utvikle en epigenetisk behandlingsform som kan bli en ny potensiell behandlingsmetode for alvorlig overvekt.

Cellarity-samarbeidet skal videreutvikle en molekylær terapi for å behandle leversykdommen MASH. Denne sykdommen kan blant annet føre til leversvikt og øker risikoen for å utvikle type 2-diabetes og hjerte-kar-sykdommer.

Powered by Labrador CMS