Direktoratet for medisinske produkter vurderer å ta Ozempic av blå resept og i stedet la legene forskrive den på individuell refusjon. Det vil ramme diabetikere, og Diabetesforbundet kaller forslaget for absurd.

Kan ta Ozempic av blå resept etter reseptjuks

Leger har skrevet ut diabetesmedisinen Ozempic til pasienter på feil grunnlag. Det har kostet staten 341 millioner kroner. Nå vil Direktoratet for medisinske produkter ta tilbake kontrollen med utgiftene til medisinen og vurderer å trekke den forhåndsgodkjente refusjonen for Ozempic.

Publisert Sist oppdatert

Diabetesmedisinen Ozempic er blitt svært populær fordi den også kan brukes til slanking. Medisinen skal i utgangspunktet kun skrives ut på blå resept til pasienter med diabetes type 2 som også bruker andre legemidler for å regulere sykdommen, men i fjor ble det avdekket at mange pasienter får skrevet ut medisinen på feil grunnlag og benytter den som ren slankemedisin. Feilforskrivning av resepter til personer som ikke oppfyller kravene, gjør at medisinen kan miste sin forhåndsgodkjenning, skriver Aftenposten.

Det betyr at alle som ønsker medisinen, må søke til Helfo via sin fastlege om individuell refusjon, noe som vil ramme diabetikere ekstra hardt.

Absurd 

– Det er helt absurd med tanke på at dette er et diabeteslegemiddel, sier forbundsleder Cecilie Roksvåg i Diabetesforbundet.

Forbundet mener at Norge må gjøre som Legemiddelverket i Sverige og be legene om å stoppe å skrive ut medisinen til ikke-diabetikere.

Over 64.000 nordmenn fikk i fjor dekket diabetesmedisinen Ozempic på blå resept. Over 15.000 av dem kan ha fått dekket medisinen på feil grunnlag. Det betyr at 341 millioner kroner feilaktig kan ha blitt utbetalt av Folketrygden.

Rita Hvalbye er enhetsleder for metodevurdering og blåresept i Direktoratet for medisinske produkter (DMP)

– Det er alvorlig. Vi kjenner ikke til lignende saker hvor så stor andel av forskrivingen på blå resept ikke oppfyller refusjonsvilkårene, sier Rita Hvalbye, enhetsleder for metodevurdering og blåresept i Direktoratet for medisinske produkter (DMP).

Overdriver 

Produsenten av Ozempic – danske Novo Nordisk – skriver i en høringsuttalelse at de mener det er feil å ta bort forhåndsgodkjenningen av blå resept. De mener også at Helsedirektoratets estimater av omfanget av feilforskriving av Ozempic sannsynligvis er for høye.

DMP er lunken til en «svenske-kampanje» mot legene. Flere land har forsøkt dette. Det har ikke hatt effekt på mangelsituasjonen i Europa, ifølge Hvalbye.

I fjor utbetalte Folketrygden nesten 1,4 milliarder kroner i refusjoner til diabetesmedisinen Ozempic som inneholder virkemiddelet Semaglutid. Det gjør legemidlet til Norges største målt i omsetning. Totalt fikk 64.479 pasienter skrevet ut medisinen på blå resept, som gjør at de kun betaler en egenandel på 520 kroner hver gang istedenfor flere tusen kroner. I 2024 er egenandelstaket satt til 3165 kroner. Når man går over den grensen får pasienten frikort, som betyr at man slipper å betale egenandel ut kalenderåret.

Powered by Labrador CMS