På onsdag godkjente den amerikanske legemiddelmyndigheten FDA slankelegemidlet Zepbound som vil bli en direkte konkurrent til det svært populære Wegovy fra Novo Nordisk.

FDA godkjenner ny slankemedisin som vil konkurrere med Wegovy

Zepbound, som allerede selges av Eli Lilly som diabetesmedisinen Mounjaro, har vist at den kan redusere pasientenes vekt med 18 prosent. 

Publisert Sist oppdatert

På onsdag godkjente den amerikanske legemiddelmyndigheten FDA slankemiddelet Zepbound som vil bli en direkte konkurrent til det svært populære Wegovy fra Novo Nordisk. I Europa er Wegovy foreløpig det eneste godkjente medikamentet i sin klasse, men det forventes at Zepbound også vil få markedsføringstillatelse i nær fremtid.

Zepbound inneholder i likhet med diabetesmedisinen Mounjaro virkestoffet tirzepatid. Pasienter som brukte tirzepatide mistet i gjennomsnitt 18 prosent av kroppsvekten sin i en legemiddelstudie når det ble tatt i høyeste dose. Wegovy som produseres av Danske Novo Nordisk, gir et gjennomsnittlig vekttap på 15 prosent. De to legemidlene fører til et vekttap som tidligere bare kunne oppnås med fedmekirurgi.

FDA godkjente Zepbound for personer med fedme og for de som er overvektige og har en fedmerelatert tilleggssykdom som hjertesykdom. 

Novo Nordisk setter annonseringen av slankemedisinen Wegovy på pause i USA fordi de sliter med å dekke etterspørselen

Tirzepatide er allerede godkjent for diabetes under merkenavnet Mounjaro hvor det konkurrerer med Novo Nordisks diabetesmedisin semaglutid, bedre kjent som Ozempic. 

Novos Wegovy målretter seg mot reseptorene til GLP-1-hormonet, mens Zepbound målretter seg mot både GLP-1- og GIP-hormonene. De vanligste bivirkningene for begge medisinene inkluderer kvalme, diaré og oppkast.

Rekordsalg

Introduksjonen av GLP-1-baserte medisiner har ført til en eksplosiv etterspørsel i USA og Europa og Norge. Ifølge HealthTalks utregninger, ble det omsatt slankemedisiner (inkludert diabetesmedisinen Ozempic, som brukes off-label for vektnedgang) for 217 millioner kroner bare i oktober. 

Novo Nordisk har stjålet det meste av oppmerksomheten innenfor slankemedisinområdet. Men Mysimba (orexigen) fra selskapet Navamedic omsatte for 12,8 millioner kroner i oktober alene. Til nå i år har slankemedisinen omsatt for 123 millioner kroner, og dette er en vekst på 35,4 prosent sammenlignet med tilsvarende periode i 2022. 

– Fedme og overvekt er alvorlige tilstander som kan være forbundet med noen av de ledende dødsårsakene som hjertesykdom, slag og diabetes, sa John Sharretts som er direktør for Avdelingen for Diabetes, Lipidforstyrrelser og Fedme ved FDAs Senter for Legemiddelvurdering og -forskning i en pressemelding. – I lys av økende vekst av både fedme og overvekt i USA, møter dagens godkjenning et udekket medisinsk behov.

Billigere 

I USA vil Lilly selge Zepbound til en listepris på 1,059.87 dollar per måned, omtrent samme pris som Mounjaro og rundt 20 prosent lavere enn prisen på Novos Wegovy. 

Den overveldende etterspørselen etter Wegovy har oversteget Novo Nordisks produksjonskapasitet. Kombinert med Zepbounds potensielt større effektivitet og dens lavere pris, er det sannsynlig at leger i USA vil favorisere Zepbound fremfor Wegovy når de forskriver behandling for mange pasienter med fedme.

Men Novo har lengre tidsseriedata som støtter sikkerheten og fordelene ved Wegovy. 

På en kardiologikonferanse denne uken, vil legemiddelprodusenten dessuten offentliggjøre fullstendige resultater av en studie som viser at Wegovy reduserte risikoen for store kardiovaskulære problemer hos personer med fedme.

Lilly gjennomfører en lignende studie for Zepbound, men denne studien forventes ikke å avsluttes før i 2027.

Powered by Labrador CMS