Podcast:

HealthTalk-redaksjonen oppsummerer i siste podcast resultatene fra Beslutningsforum-møtet som var forrige mandag.

Et veldig stort fremskritt for pasienter med lymfekreft og brystkreft

Etter en meget lang og strabasiøs ferd gjennom Beslutningsforum kan kvinner med trippel negativ brystkreft endelig juble for at immunterapien Keytruda har blitt godkjent.

Publisert Sist oppdatert

I podcasten snakker journalist Lars Brock Nilsen og redaktør Hans Anderssen om betydningen av disse to vedtakene i Beslutningsforum denne uken. De fire direktørene i de regionale helseforetakene tok stilling til 13 metoder. Åtte ble innført mens fem fikk nei.

Det knyttet seg spesielt stor forventning til om sykehusene skulle få klarsignal til å tilby den effektive, men kostbare, CAR-T behandlingen Yescarta som andrelinjebehandling av pasienter med lymfekreft, og om kvinner med trippel negativ brystkreft skulle få behandling med immunterapien Keytruda både før og etter operasjonen.

– Det ble ja i begge sakene, noe som må betegnes som et veldig stort fremskritt for for pasientene, sier Hans Anderssen. Men det er malurt i begeret. Vedtaket om å tilby Keytruda til pasienter med trippel negativ brystkreft før og etter operasjon har tatt alt for lang tid i Legemiddelverket - nesten to år, sier Anderssen. Behandlingen for lengst blitt tatt i bruk i Sverige, Danmark, England og Skottland. Det gikk så langt at Bestillerforum - som består av de fire fagdirektørene i de regionale helseforetakene og helsedirektoratet - gikk i februar i år til det uvanlige skrittet å purre Legemiddelverket og be dem prioritere denne metodevurderingen.

Men det ble også noen skuffelser for kreftpasientene. En gruppe prostatakreftpasienter med spredning må fremdeles vente på behandling med legemidlet Nubeqa som har lovende studieresultater. Og pasienter med myelomatose eller beinmargskreft som er i ferd med å gå tom for behandlingsalternativer fikk heller ikke tommelen opp for å ta i bruke det nye legemidlet Tecvayli.

Powered by Labrador CMS