En senfasestudien viser at immunterapien Keytruda var i stand til å hjelpe med å fjerne alle tegn til svulst hos pasienter sammenlignet med neo-adjuvant placebo pluss kjemoterapi.

Brystkreft: Immunterapi viser gode resultater før kirurgi

Mercks storselgende immunterapi Keytruda er kommet et viktig skritt nærmere en ny indikasjon. Denne gangen i kombinasjon med kjemoterapi før kirurgi hos brystkreftpasienter - såkalt neoadjuvant behandling.

Publisert Sist oppdatert

Kortversjonen

  • Mercks immunterapi Keytruda viser betydelig effektivitet i forbehandling av høyrisiko, tidligfase ER+/HER2- brystkreft i kombinasjon med kjemoterapi.
  • Behandlingskombinasjonen oppnådde en betydelig forbedring i evnen til å eliminere alle krefttegn, sammenlignet med neoadjuvant placebo og kjemoterapi.
  • Ifølge Merck er dette den første positive senfase studien som tester en immunterapibasert behandling på denne pasientgruppen.
  • Studien vil fortsette for å vurdere det andre hovedmålet, som er om pasientene forblir fri for komplikasjoner.

Selv om Merck ikke gikk ut med spesifikke data fra fase 3-studien KEYNOTE-756, sier selskapet at kombinasjonsbehandlingen oppnådde ett av studiens to hovedmål: Terapien viste seg å være betydelig mer effektiv i å eliminere alle tegn på kreft hos pasienter - målt gjennom patologisk komplett responsrate (pCR) - sammenlignet med neoadjuvant placebo pluss kjemoterapi.

Pasientene i studien var diagnostisert med en type brystkreft som har en økt risiko for spredning til lymfeknuter og tilbakefall, såkalt høyrisiko tidlig fase ER+/HER2- brystkreft.

Ifølge Gursel Aktan som er visepresident for global klinisk utvikling i Merck er dette den første positive senfase studien som tester en immunterapibasert behandling på denne pasientgruppen.

– Selv om det er gjort betydelige fremskritt i behandlingen av ER-positiv, HER2-negativ brystkreft, har personer som blir diagnostisert med høyrisikosykdom vanligvis en dårligere prognose og begrensede alternativer før kirurgi, sier dr. Fatima Cardoso. Hun er direktør for Brystenheten ved Champalimaud Clinical Centre, Lisboa, Portugal, og en av studiens hovedutprøvere. – Data fra KEYNOTE-756 antyder at å legge til immunterapien pembrolizumab til neoadjuvant kjemoterapi før kirurgi kan forbedre den patologiske komplette responsraten (pCR) betydelig sammenlignet med neoadjuvant kjemoterapi alene for mennesker med høyrisiko, tidligfase ER-positiv, HER2-negativ brystkreft, sier hun.

Merck - som i Europa heter MSD - sier at basert på anbefalinger fra dataovervåkningskomiteen, vil studien fortsette uten noen endringer for å vurdere det andre hovedmålet som er om pasientene forblir fri for komplikasjoner. Brystkreft er en av de ledende årsakene til kreftrelaterte dødsfall hos kvinner.

Powered by Labrador CMS