Eventyrlig vekst: Bavarian Nordic som har hovedkontor i Danmark, er det eneste i verden som har en godkjent koppevaksine som også er effektiv mot apekopper. – Nå kjøper selskapet opp en en portefølje av reisevaksiner fra et amerikansk biotekselskap, forteller administrerende direktør Paul Chaplin

Bavarian Nordic med milliardoppkjøp av reisevaksiner - varsler rekordoverskudd

Det danske vaksineselskapet Bavarian Nordic har eventyrlig suksess med sin koppevaksine. Selskapet forventer et overskudd på 3,25 milliarder norske kroner i år og legger et milliardbeløp på bordet for å kjøpe en portefølje av reisevaksiner fra et amerikansk biotekselskap.

Publisert

Bavarian Nordic har kjøpt to inntektsbringende vaksiner mot kolera og tyfus fra det amerikanske biotekselskapet Emergent Biosolutions. Vaksinene markedsføres som henholdsvis Vaxchora og Vivotif. Begge er godkjent i USA og Europa og er markedsført i 25 land. Det danske selskapet kjøper også en senfase vaksinekandidat mot Chikungunya-feber der det forventes fase 3-data i andre halvdel av 2023 og lansering i 2025.

Det forteller Bavarian Nordic i en børsmelding onsdag. Det er ingen godkjente vaksiner mot Chikungunya ennå, sier selskapet, og la til at analytikere tror på en årlig inntekt fra vaksinen på 500 millioner dollar.

Enorme inntekter

Bavarian Nordics lager den eneste godkjente koppevaksinen som også er effektiv mot apekopper. Selskapet begynte å motta massive bestillinger i fjor da viruset ble et globalt problem. Det har gitt selskapet enorme inntekter.

Bavarian Nordic betaler Emergent Biosolutions totalt opp mot 380 millioner dollar eller om lag 3,8 milliarder norske kroner som inkluderer en upfrontbetaling på 270 millioner dollar samt milepælsbetalinger på opp til 110 millioner dollar. Med seg på kjøpet får Bavarian Nordic nye forsknings- og utviklingsfasiliteter i USA som er knyttet til utviklingen av Chikungunyavaksinen; en biologisk produksjonsfasilitet i Sveits samt kommersielle avdelinger med en salgsstyrke i EU og USA.

Vil bli størst

Bavarian Nordic setter mål av seg til å bli et av verdens de største rendyrkede vaksineselskaper. Det skal skje gjennom organisk vekst og lansering av nye produkter fra FoU-pipelinen, kombinert med oppkjøp av produkter som passer strategisk inn i selskapets portefølje av infeksjonssykdommer. – Basert på selskapets vellykkede merittliste med å vokse underprioriterte produkter, er forventningene til dette oppkjøpet høye, forteller administrerende direktør Paul Chaplin i en pressemelding.

– Oppkjøpet styrker ikke bare vår kommersielle produktportefølje, men også vår ledende markedsposisjon innen reisevaksiner. Samtidig styrkes vår utviklingspipeline med en lovende senfase vaksinekandidat mot Chikungunya, en voksende infeksjonssykdom med et betydelig globalt udekket medisinsk behov, sier Chaplin.

– Salget av reisevaksiner har tatt seg opp etter covid-19-pandemien, og den utvidede porteføljen lar oss skape sterke synergier i vår kommersielle tilstedeværelse på tvers av nøkkelmarkeder, legger han til.

Milliardoverskudd

Bavarian Nordic har i dag også offentliggjort sin prognose for regnskapsåret 2023, som er basert på allerede mottatte vaksinebestillinger.

Selskapet forventer i år en omsetning på knappe 9 milliarder norske kroner (om lag 6 milliarder danske kroner). Det baserer seg på et driftsresultat før renter og skatt, nedskrivninger på 3,25 milliarder kroner ( DKK 2,2 milliarder). Til sammenlikning hadde selskapet i 2022 et driftsresultat på 486 millioner kroner basert på en omsetning på 4,65 milliarder kroner.

Powered by Labrador CMS