En stor amerikansk studie viser at de som bruker cannabis hver dag hadde 34 % større sannsynlighet for å få en koronar hjertesykdom, den vanligste formen for hjertesykdom, sammenlignet med de som aldri bruker stoffet.

Daglig cannabisbruk øker risikoen for hjertesykdom viser studie

Daglig bruk av marihuana øker risikoen for å utvikle hjertesykdom. Det slår amerikanske forskere fast.

Publisert Sist oppdatert

Studien viser at de som bruker cannabis hver dag hadde 34 % større sannsynlighet for å få en koronar hjertesykdom, den vanligste formen for hjertesykdom, sammenlignet med de som aldri bruker stoffet. Funnene vil bli presentert American College of Cardiologys (ACC) årlige kongress som starter denne uken.

Vi dekker ACC 2023

HealthTalk har digital dekning av hjertekongressen American Congress of Cardiology (ACC), som starter opp fredag 3. mars i New Orleans i USA.

Koronar hjertesykdom oppstår når arteriene som leverer blod til hjertet blir innsnevret på grunn av en opphopning av kolesterol. Sykdommen forårsaker ofte brystsmerter, kortpustethet og tretthet, og kan føre til hjerteinfarkt.

Tidligere studier antydet at cannabisrøykere, spesielt yngre mennesker, kan ha en forhøyet risiko for å få hjerneslag eller andre plager.

– Vi fant at cannabisbruk kan føre til koronar hjertesykdom, og det ser ut til å være et dose-responsforhold ved at hyppigere cannabisbruk er assosiert med en høyere risiko. Det sier doktor Ishan Paranjpe ved Stanford University som er studiens hovedforfatter.

– Når det gjelder folkehelsebudskapet, viser studien at det at det sannsynligvis er visse skader ved bruk av cannabis som ikke tidligere har vært erkjent, og folk bør ta hensyn til det, sier han.

Stor studie

Studien som nå legges frem på ACC er blant de største og mest omfattende til dags dato for å undersøke potensielle langsiktige kardiovaskulære implikasjoner av cannabisbruk.

Forskerne analyserte data om hvor ofte 175 000 mennesker brukte cannabis og deres forekomst av hjertesykdom. Studien fant en årsakssammenheng mellom daglig bruk og økt risiko for hjertesykdom over flere år, ifølge en pressemelding fra American College of Cardiology.

– Vi fant en dose-respons-effekt: Å bruke cannabis månedlig i stedet for daglig førte ikke til en signifikant økning i risiko, sier Ishan Paranjpe.

Forskerne kontrollerte for andre kjente årsaker til hjertesykdom som bruk av tobakk og alkohol, men differensierte ikke mellom ulike måter å bruke stoffet på – for eksempel om stoffet ble røykt eller konsumert i spiselige eller andre former.

Slik forklarer Paranjpe hvorfor cannabisbruk kan øke faren for å utvikle koronar hjertesykdom: Tidligere studier har antydet at tetrahydrocannabinol (THC), molekylet som er ansvarlig for de psykoaktive effektene av cannabis, virker på reseptorer som finnes i sentralnervesystemet og i hjertet og blodårene. Denne interaksjonen mellom THC og blodkar kan gi en vei for cannabis slik at det medfører betennelse og oppbygging av plakk, som til slutt fører til koronar hjertesykdom. De samme effektene vil ikke nødvendigvis forventes ved bruk av cannabidiol (CBD), en annen aktiv ingrediens i cannabis og hamp som vanligvis ekstraheres for produkter som ikke inneholder THC, sier han. Siden THC kommer inn i kroppen gjennom en annen vei og kommer raskere til hjernen når cannabis røykes i stedet for spist, kan det være nyttig å undersøke helsemessige implikasjoner av disse forskjellige formene for cannabisforbruk i fremtidige studier, sier han.

Powered by Labrador CMS