Urd Andestads ønsker som avtroppende leder i Farmaceutene er blant annet forlenging av forskrivning. – For eksempel kan jenter som henter ut p-piller ta blodtrykksmåling i apotek og fått forlenget forskrivningen, sier Andestad, som i september begynner i konsulentselskapet Teriak.

Urd Andestad forlater lederjobben i Farmaceutene - nå blir hun konsulent i Teriak

Etter tre år som politisk leder i Norges eneste fag- og profesjonsforening for farmasøyter, takker Urd Andestad for seg. – Det krever sitt av familien, sier Andestad, som nå skal bli konsulent.

Publisert

Nylig ble det klart at farmasøyt Urd Andestad ikke tar gjenvalg etter tre år i den politiske lederstolen i Norges Farmaceutiske Forening, også kalt Farmaceutene. Fra september går Andestad, som har tidligere erfaring fra Helsedirektoratet og Legemiddelverket, og som kom til Farmaceutene fra Abbott, over i konsulentstilling i konsulentselskapet Teriak.

– Hvorfor vil du gi deg som leder nå?

– Jeg kunne gjerne tatt en periode til som leder dersom jeg hadde blitt gjenvalgt. Men slik jeg har valgt å utøve vervet som leder, har jeg hatt tett kontakt med medlemmer og spesielt tillitvalgte, og det har krevd mye helge- og kveldsjobbing. Det krever sitt av familien. Når de sier at de ikke ønsker det lenger, så må jeg høre på dem, sier Andestad til HealthTalk.

– En enorm tillit

– Hvordan har du opplevd dine tre år som leder i Farmaceutene?

– Det er gøy og svært praktisk å få betalt for engasjementet sitt! Det opplevdes som en enorm tillit å skulle få tre inn som den øverste tillitsvalgte i foreningen. Det har vært kjempegøy å møte engasjerte mennesker og fått innsikt i arbeidet deres.

På spørsmål om hva som har vært det viktigste hun har arbeidet med i sin tid som foreningsleder, svarer Andestad at hun må være kjedelig og svare den offentlige utredningen (NOU-en) om apotekbransjen, som ble offentliggjort for få uker siden.

– Den har opptatt nesten halve perioden min. Det viktigste har vært å få frem den farmasøytiske kompetansen som er i apotekene, og hvordan den må ivaretas.

– Hva må gjøres bedre enn i dag?

– Vi må øke tilsynskapasiteten til Legemiddelverket. Ikke fordi apotek er dårlig driftet i dag, men som bedrifter som omhandler helse er det viktig at man får veiledning, og en vurdering av balansen mellom handel og helse. Da trenger vi tilsynsmyndighetene mer på banen.

Andestad trekker også frem økt bruk av farmasøytisk kompetanse, for eksempel såkalt farmasøytutlevering av legemidler.

– Dette kan være forlenging av forskrivning. For eksempel kan jenter som henter ut p-piller ta blodtrykksmåling i apotek og fått forlenget forskrivningen.

– Spill med de ballene du blir gitt

Medlemstallene har økt også under Urd Andestads lederperiode, og den avtroppende foreningslederen kan fortelle at Farmaceutene snart har 4800 medlemmer.

– Har du noen gode tips til neste leder i Farmaceutene?

– Spill med de ballene du blir gitt. Av og til ønsker man å jobbe med noe, men om det ikke er interesse for saken blant medlemmene, så bør man fokusere på engasjementet som allerede er der. Ellers har jeg fortsatt god tro på å utnytte skjæringspunktet mellom å være en profesjonsforening og en fagforening. Farmasøyter er veldig opptatt av faget sitt, og det er ikke bare lønn som teller i vår forening.

– Nå venter konsulenttilværelsen i Teriak. Hvorfor ville du begynne der?

– Etter å ha jobbet meg rundt bordet har jeg tenkt på at det kunne passe meg å bli konsulent, slik at jeg kan få brukt bredden i erfaringene og kunnskapene mine. Teriak leverer ikke bare oppgaveløsninger, men driver også med ledelsesstøtte og strategisk rådgivning, tilpasset den regulerte virkeligheten aktører på helseområdet forholder seg til. Da er det greit å ha bred og sammensatt erfaring som jeg har, sier Andestad.

– Vil skape mye verdi for våre kunder

Ken Tesaker, eier og styreleder i Teriak.

Ken Tesaker, eier og styreleder i Teriak, skriver i en melding til HealthTalk at Teriak er et såkalt «management consulting»-selskap spesialisert på apotek- og legemiddelsektoren, og som bistår kunder med prosjektledelse, analyser, evalueringer og kvalitetsarbeid.

– Vi er svært fornøyd med at Urd starter i Teriak, og er trygg på at hun vil skape mye verdi for våre kunder. Fra stillingen som leder i Norges Farmaceutiske Forening bringer hun med seg kompetanse om legemiddelpolitikk og en unik innsikt i norsk farmasibransje. Hun har også fra sin tid i Abbott, omfattende erfaring med medisinsk utstyr, som er et område som TERIAK nå vil satse mer på, skriver Tesaker.

Powered by Labrador CMS