Statsbudsjettet 2024:

17 MILLIONER: Regjeringen vil tilby kikhostevaksine til gravide.
17 MILLIONER: Regjeringen vil tilby kikhostevaksine til gravide.

Statsbudsjettet: Gratis kikhostevaksine til gravide 

Regjeringen foreslår å bevilge 17 millioner kroner for å tilby gravide kvinner kikhostevaksine. Årsaken er utbrudd og økt forekomst av kikhoste i flere europeiske land. 

Publisert

Kikhoste er en smittsom luftveisinfeksjon som kan forebygges med vaksine. Sykdommen forårsakes av kikhostebakterien Bordetella pertussis. Vaksine mot kikhoste har vært tilbudt i barnevaksinasjonsprogrammet i Norge siden 1952, ifølge Helsenorge.no.

– Risikoen for utbrudd av kikhoste har økt etter koronapandemien. Spedbarn er særlig sårbare for alvorlig kikhoste fram til de er tre månader, og nå vil vi gi disse barna økt beskyttelse, sier helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol i en pressemelding fredag. 

Regjeringen skriver at flere europeiske land har hatt utbrudd og økt førekomst av kikhoste blant spedbarn de siste årene, og har innført vaksinasjon av gravide kvinner for å få kontroll med smitten. På denne måten blir antistoff fra mor til barn overført, og barnet får beskyttelse fram til første vaksine når det er tre månader gammelt.

Tilbudet vil bli en del av barnevaksinasjonsprogrammet og dermed gratis for de som ønsker å ta den. Det er kommunene som får ansvar for å tilby vaksinasjon.

– I Norden er det bare Norge som ikke har hatt tilbud om kikhostevaksine til gravide. Nå vil vi gi samme tilbud til gravide her til lands. Ved å vaksinere gravide ønsker vi å førebygge alvorleg kikhostsykdom hos spedbarn, seier Kjerkol.

Powered by Labrador CMS