NY AVTALE: Fra venstre: Styremedlem Inger Sandlie, forskningsdirektør Torleif Tollefsrud Gjølberg, administrerende direktør Simone Mester og styreleder Jan Terje Andersen. Foto: Authera

Nytt samarbeid for norske Authera - skal jobbe med The Jackson Laboratory

Det nyoppstartede norske biotekselskapet skal samarbeide med amerikanske The Jackson Laboratory. – Gleder oss til å bruke deres portefølje av musemodeller skreddersydd for human FcRn-teknologi, sier Authera-sjef Simone Mester.

Publisert Sist oppdatert

The Jackson Laboratory (JAX) er en uavhengig, non-profit, biomedisinsk forskningsorganisasjon. Sammen med norske Authera vil de nå «se på dynamikken i farmakokinetisk regulering, med tanke på interaksjoner mellom neonatal Fc reseptor (FcRn) og den ligander, IgG-antistoffer og albumin.

Samarbeidet vil benytte Autheras sofistikerte teknologiplattform og JAX sine FcRn humaniserte musemodeller for å evaluere farmakokinetikk in vivo, og ytterligere drive terapeutisk utvikling gjennom pipeline. Musemodellene til JAX gjør det mulig for forskere å utforske effektene av molekylær «engineering» på stabiliteten til legemiddelkandidatene og forutsi legemiddelkandidatens halveringstid i pasientene.

Samarbeid som hånd i hanske

Medgrunnlegger og styreleder i Authera, professor Jan Terje Andersen, har samarbeidet med JAX i over ti år allerede.

– Som del av den sofistikerte plattformen har vi nå bygd inn studier i unike musemodeller. Disse musene er utviklet av JAX, og regnes som gullstandarden for uttesting av både antistoff albumin-baserte teknologier og legemiddelkandidater, skriver Andersen i en e-post.

Ifølge Andersen skyldes dette at modellene er humaniserte. Det betyr at deler av biologien er gjort likere hva legemidlene vil møte i vår menneskelige kropp.

– Selv om biologen i prinsippet kan være den samme i mus, skjer ikke det samme når humane proteiner tilføres mus. Dette kan ha særdeles dramatiske effekter på utfallet av prekliniske forsøk, og data kan bli uheldigvis forkastes hvis man ikke er klar over disse forskjellene mellom arter, som mus og menneske.

Han mener Autheras styrke nettopp er kunnskapen om denne biologien, og forskjellene mellom mus og menneske.

– Derav er vår verktøykasse av stor verdi. Samarbeidet med JAX er en viktig validering av vår verktøykasse, skriver han.

Sikrer optimale forhold

– Authera er glade for å kunne samarbeide med JAX for å utforske felles områder, og å bruke deres portefølje av musemodeller skreddersydd for human FcRn-teknologi. Dette er svært viktig for å sikre optimale forhold under preklinisk utvikling av terapeutiske kandidater, ettersom de fleste konvensjonelle musemodeller er suboptimale for testing av FcRn-målrettede molekyler, sier Simone Mester, administrerende direktør i Authera, i en uttalelse fra selskapet.

David Grass, Vice President of Operations, JAX Mice ® and Clinical Research Services, sier i en kommentar at de fokuserer på å levere innovative verktøy til det globale forskningssamfunnet for å støtte avanseriingen av preklinisk legemiddeloppdagelse.

– Vårt nye forhold med Authera er på linje med våre mål, og gir translasjonelt relevante modeller og data for å muliggjøre passende doseseleksjon for kliniske forsøk i mennesker, sier han.

Powered by Labrador CMS