– Nykode får en skattesmell på 330 millioner kroner og gjør en emisjon på halv milliard. Michael Engsig, administrerende direktør i Nykode må se at aksjekursen faller kraftig på børsen.
– Nykode får en skattesmell på 330 millioner kroner og gjør en emisjon på halv milliard. Michael Engsig, administrerende direktør i Nykode må se at aksjekursen faller kraftig på børsen.

Nykode: Skattesmell og emisjon sender aksjen ned

Det norske bioteknologiselskapet Nykode Therapeutics må betale kemneren 330 millioner kroner mens det venter på utfallet av en anke. Samtidig henter selskapet inn en halv milliard kroner. Det setter aksjemarkedet liten pris på.

Publisert Sist oppdatert

Skattesaken gjelder den gullkantede avtalen som Nykode inngikk med Genentech i 2020 og når denne skal beskattes. 

Nykode gjorde en god avtale og innkasserte en forhåndsbetaling på om lag 200 millioner dollar. Avtalen mellom de to omfatter fem programmer som skal utvikle vaksiner mot kreft og infeksjonssykdommer. 

Mandag ble det klart at Skattemyndighetene står fast på at dette skal inntektsføres og beskattes i 2020. Nykode mener på sin side at beskatningen skal skje over flere år. Nykode har som de fleste andre biotekselskaper et betydelig fremførbart underskudd derfor er det likviditetsmessig en fordel å smøre beskatningen utover i tid. 

Skatteregningen forkorter runwayen til selskapet med noen kvartaler, det vil si hvor lenge et selskapet kan fortsette å operere før det trenger å hente inn mer kapital eller inntekter. Selskapet hadde en kontantbeholdning på 174 millioner dollar ved utgangen av andre kvartal 2023.

– Vi er uenige med de norske skattemyndighetene i dette tilfellet og har mottatt bekreftelse fra ledende eksterne skatteeksperter som støtter vår bruk av skattepliktig gevinst- og tapskonto som riktig behandling. Vi har vært forberedt på dagens resultat som en mulig scenario, og det vil derfor ikke endre noen av Nykodes operative planer for å gjennomføre selskapets strategi de kommende årene, sier adm. direktør Michael Engsig i Nykode Therapeutics i en pressemelding.

Emisjon

Tirsdag lanserte selskapet en rettet emisjon på opptil 29.549.400 nye aksjer. Selskapet vil blant annet bruke pengene til kliniske studier på selskapets hovedkandidat, den universelle kreftvaksinen VB10.16. De vil også bruke pengene til utvidelse av pipeline, forskningsaktiviteter samt såkalte CMC-aktiviteter (kjemi, produksjon og kontroll).

Tirsdag endte Nykode-aksjen på 20,10 kroner, opp 2,6 prosent. Ved en slik kurs ville emisjonen kunne blitt på opp mot 590 millioner kroner. De utenlandske meglerhusene JP Morgan, Jefferies og Van Lanschot Kempen er sammen med ABG Sundal Collier tilretteleggere for emisjonen. Markedet har ikke tatt godt i mot at  tilretteleggerne ga en rabatt på aksjekursen med 15 prosent på sluttkursen tirsdag. 

Men onsdag faller kursen kraftig.  I skrivende stund 12:00 har kursen falt med over 12 prosent.

Powered by Labrador CMS