Administrende direktør i Exact Therapeutics, Per Walday.

Norsk teknologi fra Exact Therapeutics ga firedoblet effekt av cellegift mot leverkreft

Teknologien Acoustic Cluster Therapy (ACT), fra det norske biotekselskapet Exact Therapeutics ga fire ganger forsterket behandlingseffekt av cellegift mot leversvulster, viser resultater fra ny studie.

Publisert

Pasienter som hadde effekt av cellegiftbehandling fikk fire ganger så sterk behandlingseffekt ved hjelp av ACT-teknologien. For disse pasientene førte cellegift alene til en gjennomsnittlig diameterreduksjon i kreftsvulstene på syv prosent. I kombinasjon med ACT reduserte diameteren med 29 prosent. 

– Jeg er veldig fornøyd med disse resultatene for en kreftform som tradisjonelt har vært vanskelig å behandle. Teknologien vår har vist solid lokal behandlingseffekt og god pasientsikkerhet, sier Per Walday, administrerende direktør i Exact Therapeutics, i en uttalelse fra selskapet.

Resultatene kommer fra fase 1-studien Activate, som hadde som mål å undersøke sikkerheten, mulige bivirkninger og effekten av ACT-teknologien i kombinasjon med cellegift hos pasienter med kreftsvulster til leveren som stammer fra tykktarmskreft. 

Trenger lettere inn i kreftsvulster

Teknologien innebærer at et patentert stoff (PS101) injiseres i pasienten og deretter aktiveres ved hjelp av ultralyd. 

Ultralydbølgene aktiverer stoffet i det kreftrammede området, som igjen fører til at mer cellegift strømmer inn i kreftvevet. 

Høyere doser av det patenterte stoffet ga mer behandlingseffekt. Pasientene som mottok dosering på 40 mikroliter per kilogram kroppsvekt opplevde betydelig større effekt enn de som mottok dosering på 20 mikroliter per kilogram kroppsvekt. 

– Det er gledelig å se en klar sammenheng mellom doseringsnivå og behandlingseffekt, samtidig som pasientsikkerheten ble godt ivaretatt, sier Walday.

Fokus flyttes til bukspyttkjertelkreft – en av de mest dødelige kreftformene

Med ACTIVATE-studien fullført, har Exact Therapeutics nå rettet hovedfokuset mot bukspyttkjertelkreft, en sykdom med svært dårlig prognose og høy dødelighet. 

Fase 2-studien, kalt ENACT, skal undersøke effekten, optimal dosering og pasientsikkerheten ved bruk av ACT-teknologien kombinert med cellegift hos pasienter med bukspyttkjertelkreft. 

Selskapet hentet i desember i fjor inn 145 millioner kroner for å gjennomføre studien, som har fått godkjent oppstart av amerikanske legemiddelmyndigheter (FDA) og skal i første omgang gjennomføres på sykehus i USA. 

– Nå gjør vi alt vi kan for å kunne tilby behandling med ACT-teknologien til kreftpasienter så raskt som mulig og ligger godt an til dosering av første pasient i studien, sier Walday.

De første dataene om pasientsikkerhet ventes allerede dette året og interimresultater om behandlingseffekt i studien er forventet å foreligge første halvår 2026.

Powered by Labrador CMS