FRYKTER KONSEKVENSENE: EMA vil ha full stopp i gravides bruk av topiramat-medisiner.

EMA vil stoppe gravides bruk av medisin mot epilepsi

Det europeiske legemiddelbyrået EMA foreslår nye tiltak for å redusere gravides bruk av epilepsi-medisinen topiramat. Medisinen kan forårsake alvorlige fødselsdefekter dersom den blir brukt under graviditet.

Publisert Sist oppdatert

Det er EMAs sikkerhetskomité (PRAC) som nå kommer med nye anbefalinger.

Medisiner som inneholder virkestoffet topiramat brukes i EU-landene som behandlinger av epilepsi og som forebyggende migrene-medisin. I noen EU-land brukes medisinen også i kombinasjon med fentermin for vektreduksjon.

Det er allerede krav om at medisinen ikke skal brukes for å forebygge migrene eller redusere vekt under graviditet, og pasienter som kan bli gravide må bruke effektiv prevensjon dersom de bruker topiramat.

Nå anbefaler EMA at personer som bruker topiramat som behandling av epilepsi, og som blir gravide, ikke bruker medisinen under graviditet, med mindre det ikke finnes andre passende behandlinger tilgjengelig.

I tillegg anbefales det ytterligere tiltak, i form av et forebyggingsprogram for gravide, for å unngå at fosteret eksponeres for topiramat i livmoren. Målet er at enhver kvinne som kan få barn skal informeres om risikoene ved å bruke topiramat under graviditeten, og om behovet for å ikke bli gravid mens man bruker topiramat.

Produktinformasjonen på legemidler som inneholder topiramat vil også oppdateres for å ytterligere understreke risikoen og tiltakene som gjøres.

Powered by Labrador CMS