SAGT OPP: 14 av 24 sykepleiere ved thoraxkirurgisk avdeling på på Ullevål sykehus har sagt opp sine stillinger.

Hagler inn med oppsigelser fra intensivsykepleiere

14 av 24 intensivsykepleiere ved thoraxkirurgisk avdeling på på Ullevål sykehus sagt opp sine stillinger i protest. Helseministeren kaller det en krevende situasjon.

Publisert Sist oppdatert

– Det hagler inn med oppsigelser, og det som virkelig er dramatisk nå er at det kun er fem sykepleiere igjen til å drifte avdelingen, sier konserntillitsvalgt Rolf-Andre Oxholm fra Norsk Sykepleierforbund i Helse Sør-Øst til TV2 som først omtalte saken.

Avdelingen har et nasjonalt og regionalt ansvar for sykdommer som trenger kirurgisk behandling i hjerte, lunge og sentrale blodårer.

Bakgrunnen for masseoppsigelsen er ifølge Oxholm uenigheter i forhold til pågående nedskjæringer økonomisk ved sykehuset. OUS har tidligere varslet at de planlegger kutt tilsvarende rundt 500 årsverk.

Oxholm sier oppsigelsene vil få store konsekvenser for hele sykehuset.

– Det svekker traumeberedskapen og får konsekvenser for hjertemedisin ved sykehuset generelt, sier han.

– En krevende situasjon

Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) sier de både ønsker og trenger å beholde dyktige fagfolk i den offentlige helsetjenesten, og at intensivsykepleiere er en viktig personellgruppe i sykehusene.

Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) etter presentasjonen av koronakommisjonens rapport på en pressekonferanse i Marmorhallen i Oslo tirsdag.Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

– Det er åpenbart en krevende situasjon som har oppstått ved Oslo universitetssykehus, ved at så mange viktige arbeidstakere har sagt opp ved én og samme avdeling, sier Kjerkol.

Hun sier saken må håndteres av Oslo universitetssykehus, som både har arbeidsgiveransvar og ansvar for forsvarlige tjenester til befolkningen.

– Sykehuset må, eventuelt i samarbeid med Helse Sør-Øst, finne løsninger som gir et forsvarlig tjenestetilbud til befolkningen også fremover, sier helseministeren.

Trist

Klinikkleder Bjørn Bendz sier at det er trist at sykepleierne sier opp.

– Vi synes det er trist at folk sier opp, men endringen med å skape ett senter har ingenting med budsjettet for 2023 å gjøre, sier han i en kommentar til NTB.

– OUS arbeider med å lage ett hjerte- og lungekirurgisk senter hvor kompetansen skal samles. Dette skal etter planen iverksettes i løpet av 2025. Dette gjør vi fordi antall åpne hjerteoperasjoner er lavere enn tidligere, men inngrepene i seg selv er mer komplekse og de utføres hos pasienter med flere andre sykdommer enn bare hjertesykdom, sier Bendz videre.

Derfor har OUS et behov for en langt større grad av samordning av de to driftsstedene på Rikshospitalet og Ullevål, forklarer han.

– Et viktig mål med dette er å ivareta regionsfunksjonene i Helse sør-øst, men også landsfunksjonene innen transplantasjon og barnehjertekirurgi.

Ber regjeringen ta grep

Dette er en varslet krise, mener Rødts Seher Aydar, som mener det drives rovdrift på de ansatte.

KrF-leder Olaug Bollestad ber helseministeren ta grep

– De ansatte har varslet og satt ned foten mot uforsvarlige kutt. Dette viser tydelig at strikken er trukket langt. Det er åpenbart at vi ikke løser helsepersonellmangelen med å tilby dårligere arbeidsforhold, sier Aydar.

KrF-leder Olaug Bollestad frykter en masseflukt blant sykepleiere og ber helseministeren ta grep.

– Sykepleierne har lenge prøvd å si fra om store behov for flere ansatte og mer tid. De løper nesten beina av seg, rekker ikke tisse, blør igjennom når de har mensen. De er ikke blitt lyttet til. Jeg forstår at deres grense nå er nådd, sier Bollestad.

Også Frps Bård Hoksrud mener det haster med å ta grep.

– Om ikke det skjer en helomvending i helsepolitikken snart, så tror jeg dette bare er starten på et mareritt i norsk helsevesen.

Powered by Labrador CMS