KOMMENTAR 

Mange er misfornøyde med helsebudsjettet, men den største vinneren er paradoksalt nok et sykehus som ikke får penger via statsbudsjettet.

Statsbudsjettet: Privat helsevesen er den største vinneren

Mange er misfornøyde med helsebudsjettet, men den største vinneren er paradoksalt nok et sykehus som ikke får penger via statsbudsjettet.

Publisert Sist oppdatert

I podcasten snakker redaktør Hans Anderssen og journalist Lars Brock Nilsen om statsbudsjettets vinnere og tapere. 

Klagekøen over neste års helsebudsjett som Ingvild Kjerkol la frem fredag er lang og den vokser. Legeforeningen sier det blir en “Tyngre hverdag for pasienter og helsepersonell”, Kreftforeningen “Savner viktige satsinger i statsbudsjettet”, “Regjeringen tar ikke alle gode krefter i bruk", sier NHO GENEO. Og Legemiddelindustrien (LMI) beskriver statsrådens forslag om å innføre anbud på blåreseptlegemidler som “Hårreisende” mens Astma- og allergiforbundet kaller forslaget et “Løftebrudd”.

Alle håper og satser på omkamp i Stortinget. 

Kontraster 

Kontrasten kunne neppe være større da helseministeren - flere timer etter disse reaksjonen var ytret - presenterte helsebudsjettet på Ahus. Hun sa hun var  regjeringens budsjettvinner og fortalte at regjeringen legger opp til en reell vekst i sykehusenes budsjett for neste år på 2,2 milliarder kroner. Det innebærer en aktivitetsvekst på 1,8 prosent. En vekst hun og regjeringen mener vil bidra til å redusere helsekøene som ser ut til å ha bitt seg fast - eller blitt endemiske - for å låne et ord fra medisinen. Legeforeningen tror på langt nær at dette er nok frisk penger. Det er urealistisk at sykehusene vil klare en aktivitetsvekst på 1,8 prosent sier visepresident og leder for Allmennlegeforeningen Nils Kristian Klev og får støtte fra Høyre, FrP- og fra sentrumspartiene på Stortinget. 

Lei av kø

Norges største private sykehus, Aleris, har i lengre tid opplevd at mange er lei av å stå i offentlig sykehuskø og heller velger å betale for behandlingen av egen lomme, eller at de bruker helseforsikringen de har fra sin arbeidsgiver. Og det gjelder ikke bare utskiftninger av knær og hofter. Også noe så “offentlig” som kreftbehandling flytter seg nå gradvis over til det private. Paradoksalt kan derfor den største vinneren i årets statsbudsjett være det private helsevesenet - som jo ikke får en eneste krone via statsbudsjettet.

Legemiddelindustrien er i harnisk over at statsråden innfører anbudskonkurranse på blåreseptlegemidler. Man antar at prisen vil gå ned med 40 prosent på legemidlene som innlemmes i ordningen. Det gjør at innsparingene kan bli betydelige - i alle fall 600 millioner kroner årlig. Bare for ett legemiddel - blodfortynneren Eliquis som omsetter for nesten 900 millioner kroner årlig - kan staten spare flere hundre millioner dersom de velger å kjøre de moderne blodfortynnerne inn et anbud. 

Siste ord er definitivt ikke sagt, heller ikke i denne saken, og det kommer til å bli hektisk lobbyvirksomhet i Stortinget frem til politikerne fatter sitt vedtak rett før de tar juleferie. I podcasten kan du høre hva HealthTalk tror vil bli utfallet. 

Powered by Labrador CMS