FIKK IKKE GEHØR: Sjefen i FHI Camilla Stoltenberg (tv.) har anbefalt et omfattende vaksinasjonsprogram for voksne. Men i dag sa helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol nei.
FIKK IKKE GEHØR: Sjefen i FHI Camilla Stoltenberg (tv.) har anbefalt et omfattende vaksinasjonsprogram for voksne. Men i dag sa helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol nei.

Regjeringen sier nei til omfattende vaksinasjonsprogram for voksne

Regjeringen varsler at de vil jobbe for å innføre et vaksinasjonsprogram for voksne i Norge der influensa- og koronavaksinering inngår. Men regjeringen vil ikke forplikte seg til å innføre et omfattende vaksinasjonsprogram for voksne slik Folkehelseinstituttet har foreslått.

Publisert Sist oppdatert

FHI anbefalte i 2018 et vaksinasjonsprogram for voksne og risikogrupper. Regjeringens ønske om å arbeide for et slik program, er en oppfølging av denne anbefalingen, sier helseministeren. Men i folkehelsemeldingen som i dag ble lagt frem foreslår hun et kraftig nedjustert program for voksenvaksinering.

Folkehelseinstituttet anbefalte at det etableres et vaksinasjonsprogram for voksne som sikrer at flere tar oppfriskningsdose av vaksiner mot sykdommer som difteri, stivkrampe, kikhoste polio, samt influensa og pneumokokksykdom.

Det eneste som regjeringen i dag forplikter seg til er å innføre voksenvaksinasjon av influensavaksine.

– Vi kommer med de faglige rådene, men det er regjeringen som beslutter. Men jeg ser at regjeringen holder døren åpen for at et større vaksinasjonsprogram kan bli innført på et senere stadium sier FHI-sjefen Camilla Stoltenberg til HealthTalk.

I Folkehelsemeldingen står det at regjeringen “vil arbeide med å etablere et voksenvaksinasjonsprogram som bygger på dagens influensavaksinasjonsprogram… Å innføre flere vaksiner kan vedtas etter en faglig og samfunnsøkonomisk vurdering.”

– Vi mener et voksenvaksinasjonsprogram vil gi en god ramme for vaksinasjon og sikre et tilbud som likebehandler folk. Det reduserer forskjeller mellom folk. Denne regjeringen vil derfor arbeide for et vaksinasjonsprogram for voksne og risikogrupper, sier helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) til NTB.

I Folkehelsemeldingen varsler regjeringen om at de vil jobbe for et vaksinasjonsprogram for voksne og risikogrupper. I første omgang vil programmet bygge på dagens influensa- og koronavaksinasjonsprogram. Flere vaksiner kan bli vurdert inkludert etter hvert, opplyser Helse- og omsorgsdepartementet.

– Vi har hatt et vaksinasjonsprogram for barn i over 70 år. Det har beskyttet oss godt og vært viktig for folks helse, sier Kjerkol.

– Vi har hatt et vaksinasjonsprogram for barn i over 70 år. Det har beskyttet oss godt og vært viktig for folks helse, sier Kjerkol.

Hun mener at et organisert vaksinasjonsprogram for voksne kan gi bedre oppslutning om vaksinasjonsanbefalingene.

– Det vil gi bedre helse og mindre behov for helsehjelp i målgruppene, som også bidrar til bærekraft i helsetjenesten, sier helseministeren.

Hun vil ikke gi noen tidsplan for innføringen, hvordan programmet skal finansieres og hva som eventuelt blir egenandelen.

– Nøyaktig tidspunkt for når et slik organisert tilbud kan igangsettes, må regjeringen komme tilbake. Dette er beslutninger som også avhenger av budsjettprosesser, sier hun.

Kunne startet nå

I Folkehelsemeldingen heter det også at regjeringen vil arbeide for et vaksinasjonsprogram for voksne. Men her kunne regjeringen bare ha trykket på startknappen, mener Høyres folkehelsepolitiske talsperson Erlend Svardal Bøe.

– Dette finnes det masse kunnskap om, og det er også noe Stortinget vedtok for to år siden. Så det kunne man bare ha innført nå, sier han.

Per Aabakken
Per Aabakken

Skuffet

– Jeg er helt klart skuffet. Det var et berettiget håp om at regjeringen ville se nytten av en voksenvaksinasjonsprogram. Det sier daglig leder i Sanofi Norge - en av verdens ledende vaksineselskaper til HealthTalk. Han har også ansvar for Sanofis vaksineavdeling i Norge, Danmark og Island.

Flere andre land, deriblant Sverige, Danmark og Nederland, har nylig etablert slike vaksinasjonsprogram for voksne.

Powered by Labrador CMS