UHELDIG: – Det er ekstremt trist at situasjonen har blitt enten-eller, sier Stine Høibak-Nissen i Kreftforeningen.

Kreftforeningen: – Sterkt beklagelig om partene ikke finner en raskere løsning

Kreftforeningen er bekymret for pasienter som rammes av lang saksbehandlingstid når MSD og myndighetene ikke blir enige om hurtiginnføring av immunterapien Keytruda. – Behov for evaluering av «fasttrack-ordningen», sier foreningen.

Publisert Sist oppdatert

– Vi snakker om rundt 300 pasienter med alvorlige diagnoser som i dag ikke har tilgang til immunterapi. Det er ekstremt trist at situasjonen har blitt et enten-eller: Svært rask tilgang eller det som i verste fall blir år med venting.

Utspillet fra Stine Høibak-Nissen, leder for samfunnskontakt i Kreftforeningen, omhandler myndighetenes nei til MSDs foreslåtte prisavtale på immunterapien Keytruda (pembrolizumab) mot fire indikasjoner som per i dag ikke er innført.

Høibak-Nissen understreker at Kreftforeningen ikke kjenner detaljene i den foreslåtte prisavtalen fra MSD, men at de generelt er positive til tiltak som reduserer ventetiden for pasienter.

– Vi savner mer innsikt i om fasttrack-ordningen kan ha negative slagsider, og vi mener det er på tide at ordningen evalueres, slik at det kan bli en ordentlig diskusjon om den er innrettet på en god måte. Vi mener det er sterkt beklagelig om partene ikke finner en raskere løsning, sier hun.

– Pasienter blir skadelidende

Kreftforeningen stiller spørsmål ved om det er fornuftig å kjøre full metodevurdering på fire indikasjoner for et legemiddel som allerede er vurdert en rekke ganger tidligere.

Stine Høibak-Nissen, leder for samfunnskontakt i Kreftforeningen

– Er det en rasjonell bruk av knappe saksbehandlingsressurser i Direktoratet for medisinske produkter (DMP) å kjøre full metodevurdering på alle disse fire indikasjonene? Hvilke andre metodevurderinger må vente når ressursene skal gå til disse sakene? Her blir potensielt både pasientene som venter på disse legemidlene og andre pasienter, som venter på metodevurdering av andre medisiner, skadelidende, sier Høibak-Nissen.

– Oppskrift på et todelt helsevesen

Kreftforeningen ser med bekymring på konsekvensene for pasientene som rammes av forsinkelsene.

– Dette er oppskriften på et todelt helsevesen, hvor noen pasienter kan kjøpe seg tilgang til medisinen privat, mens mange ikke vil ha den muligheten i det hele tatt, sier Høibak-Nissen.

I Danmark og Sverige er Keytruda allerede innført for flere av de aktuelle indikasjonene. I Norge er metodevurdering ennå ikke startet.

– Det er alltid vanskelig å sammenligne mellom land, men vår største bekymring er hvilken tillit pasientene vil ha til at myndighetene har gjort alt de kan for å sikre at medisinene er tilgjengelige i vår offentlige helsetjeneste, sier Høibak-Nissen.

– Alternativ prissetting må vurderes

Hun påpeker at det er mange gode tiltak på gang for å sikre raskere tilgang, men at det fortsatt er behov for justeringer i systemet.

– Det er mange gode tiltak på gang, og senest i forrige uke kunne vi høre at pilene nå peker i riktig retning når det gjelder saksbehandlingstid. Vi er imidlertid aller mest bekymret for om Beslutningsforum for nye metoder er rigget for stadig mer persontilpassede behandlinger. Her mener vi at for eksempel alternative prisavtaler bør utforskes på en helt annen måte enn det gjøres i dag, sier hun.

– Behov for unntaksordninger

Når det gjelder muligheten for større unntak i systemet for behandlinger der det ikke finnes alternative immunterapier, mener Kreftforeningen at dagens ordninger er for byråkratiske og uoversiktlige.

– Vi er opptatt av at det skal være velfungerende ordninger som sikrer at pasientene kan få en rask individuell vurdering av sin situasjon, i de tilfellene hvor standardbehandlingen ikke lenger fungerer. I dag er dette fremdeles et uoversiktlig landskap, og mye byråkrati involvert. Til syvende og sist er det de mest ressurssterke som klarer å navigere seg frem, og sånn skal det ikke være, avslutter Høibak-Nissen.

Powered by Labrador CMS