NY PODCAST:

BEDRE SAMARBEID: Terje Rootwelt, administrerende direktør i Helse Sør-Øst og leder av Beslutningsforum (t.h), sammen med administrerende direktør i Legemiddelindustrien, Leif Rune Skymoen.

Arendalsuka 2023: Dette var det viktigste innen helse

La oss grave litt i det som skjedde på Arendalsuka - årets mest omtalte politiske begivenhet. Ikke mindre enn 1700 arrangementer i løpet av fem dager. 330 møter dreide seg om helse. Vi har sett nærmere på tre av dem.

Publisert Sist oppdatert

Det ble sparket i gang med en viktig debatt: Hvordan i all verden skal Norge ha råd til disse dyre, livsviktige nye legemidlene som stadig dukker opp?

Et presserende spørsmål som ble stilt av de fire store helseregionene. Terje Rootwelt som er administrerende direktør i Helse Sør-Øst og ny sjef av Beslutningsforum stakk hull på den ballongen allerede i sin innledning da han sa at det er blitt et betydelig bedre samarbeidsklima mellom aktørene som er involvert i prosessen med å innføre nye legemidler. Han fik støtte av administrerende direktør i Legemiddelindustrien, Leif Rune Skymoen

Under møtet ble også den rykende ferske strategien til Nye metoder og Beslutningsforum presentert. Den består av seks strategiske satsingsområder “som skal gjøre oss bedre”, sier Rootwelt: Raskere saksbehandling; brukerrepresentasjon, legene skal med i metodevurderinger, persontilpasset medisin og at Nye metoder skal ha en åpen og tydelig kommunikasjon.

Hvordan kan Norge egentlig utvikle en stor og verdifull helsenæring? Nykode Therapeutics er et skinnende eksempel på suksess i denne sektoren, men veien til toppen er aldri enkel. Agnete Fredriksen er medgründer og strategidirektør i Nykode som startet opp i 2006. Selskapet hadde en veldig forsiktig start, men så i 2020 skjer et kommersielt og forskningsmessig gjennombrudd.

Nykode er i dag et av de største norske biotekselskapene, og har med sin satsing på utvikling av vaksineteknologi, som kan brukes mot både kreft og autoimmune sykdommer, hatt en voldsom vekst de siste par tre årene.

Men steget fra å være et lite startup-biotekselskap til senfase-studier og gigantavtaler med amerikanske selskaper - har bydd på utfordringer for Nykode, som nå har kontorer i både Norge og Danmark.

Agnete Fredriksen fra Nykode peker på to store utfordringer. Det første er at Norge har ekstremt trege ordninger for å innvilge arbeidstillatelse.

Det andre er inntektsskatt for ekspertene som kommer. – Og vet du hva? Utfordringene kan løses. Det krever “bare” politisk vilje, sier hun.

Men hva svarte politikerne? Man blir jo litt mollstemt når selv Høyres helsepolitiske talsperson Tone Wilhelmsen Trøen foreslår en ny utredning.

Multippel sklerose (MS) koster samfunnet hele 12 milliarder kroner årlig, ifølge en fersk rapport fra Menon Economics, laget på oppdrag av MS-forbundet.

Prioriteringskriteriene som Beslutningsforum bruker når de avgjør om et legemiddel skal innføres i spesialisthelsetjenesten er disse tre; effekt av behandlingen, prisen på legemidlet og alvorligheten av sykdommen. Generalsekretær i MS forbundet Magne Wang Fredriksen mener rapporten dokumenterer at disse kriteriene er for snevre. Han mener at rapporten understreker behovet for at Beslutningsforum må tenke nytt i prioriteringen av nye behandlinger.

Powered by Labrador CMS