Nobelprisen medisin gis til Katalin Karikó og Drew Weissman for deres arbeid som førte til utviklingen av Covid-vaksiner
Nobelprisen medisin gis til Katalin Karikó og Drew Weissman for deres arbeid som førte til utviklingen av Covid-vaksiner

Nobelprisen i medisin til oppdagelsen av mRNA-vaksinen

Katalin Karikó og Drew Weissman bidro til å utvikle en teknologi som reddet millioner av liv.

Publisert Sist oppdatert

Nobelprisen i fysiologi eller medisin gis til Katalin Karikó og Drew Weissman for deres arbeid som førte til utviklingen av Covid-vaksiner som ble administrert til milliarder av mennesker rundt om i verden. 

Sammen identifiserte de to en kjemisk justering av budbringer-RNA også kalt mRNA (messenger RNA) og ble tildelt Nobelprisen i  medisin på mandag. Arbeidet deres muliggjorde produksjon av potente Covid-vaksiner på mindre enn et år, forhindret titalls millioner av dødsfall og hjalp verden med å komme seg fra den verste pandemien på et århundre. 

Slik forklarer og begrunner nobelinstituttet prisen 

Tilnærmingen til mRNA som de to forskerne utviklet, har blitt brukt i Covid-vaksiner som siden har blitt administrert om lag 15 milliarder ganger til mennesker over hele verden. 

Deres forskning har har transformert vaksineteknologien, og lagt grunnlaget for utviklingen av vaksiner som en dag kan beskytte mot en rekke dødelige sykdommer, som kreft.

Marianne Arnemo er den første ansatte i Moderna Norge, som deres nye medisinske direktør. Slik forklarer hun teknologien. 

– mRNA er den genetiske koden for proteiner. Så når vi gir en mRNA-vaksine, så gir vi egentlig oppskriften på et protein som våre celler i kroppen skal lage. Hvis man da for eksempel har en vaksine mot covid-19, så gir man da koden til et protein fra viruset. Da vil kroppens celler lage det proteinet, og man vil få immunrespons og antistoffer for beskyttelse mot det viruset, sa Arnemo da hun var gjest i HealthTalks podcast tidligere i høst. 

Powered by Labrador CMS