Prøverørsbefruktning er i vekst - Aleris satser med egen fertilitetsklinikk

 – Endringene i bioteknologiloven, økende barnløshet og lange ventelister på offentlige sykehus gjør at etterspørselen etter privat prøverørsbefruktning i Norge øker kraftig, sier administrerende direktør Anita Tunold i Aleris.

Publisert Sist oppdatert

I Danmark er ni prosent av alle nyfødte et resultat av prøverørsbefruktning (IVF) - det høyeste tallet globalt. I Norge er det tilsvarende tallet 5 prosent, og det øker.

IVF -  In vitro-fertilisering - er en metode man bruker for å befrukte egg med sæd i laboratoriet og plasserer ett eller flere embryoer tilbake i livmoren.

Fire ganger høyere etterspørsel

I sommer innviet Aleris sin fertilitetsklinikk, og etterspørselen har vært overveldende, ifølge Anita Tunold, administrerende direktør i det private helseforetaket Aleris.

– På åpningsdagen hadde vi ventelister: 80 personer var klare for å realisere drømmen om å få barn. Nå er etterspørselen fire ganger høyere enn forventet, og vi utvider derfor kapasiteten, forteller Anita Tunold. 

Hun ønsker av konkurransehensyn ikke å utdype hvor mange kunder de nå retter seg mot. Men Norges største private sykehus har investert betydelig i det hun beskriver som en bransje i vekst.

I dag er det 13 IVF- klinikker i Norge, syv offentlige og fem private - der Aleris er det siste tilskuddet. I Norge er det født nesten 40.000 barn ved assistert befruktning i løpet av de 36 årene som har gått siden det første barnet ble født. På de norske fertilitetsklinikkene utføres årlig mer enn 8000 behandlinger og det fødes om lag 2500–3000 IVF-barn hvert år.

Dette er IVF-behandling

IVF er den mest brukte metoden for assistert befruktning, og forkortelsen står for «in vitro-fertilisering». Dette betyr at befruktningen skjer utenfor kroppen – i et prøverør. IVF kalles derfor ofte «prøverørsbehandling» eller «kunstig befruktning». IVF-behandling kan utføres både med partnerens sæd og med donorsæd. Etter tre forsøk lykkes nærmere to tredjedeler i å bli foreldre.

Kvinnen stimuleres først med hormoner, slik at flere egg modnes i samme menstruasjonssyklus.

Når eggposene har vokst til egnet størrelse, kan eggene hentes ut og deretter befruktes i laboratoriet. Det befruktede egget lever og utvikler seg i et spesielt varmeskap, som etterligner forholdene inne i kroppen. Målet er at det befruktede egget i varmeskapet skal dele seg og bli et flercellet embryo som kan settes tilbake i livmoren til kvinnen etter to til fem dager.

To uker etter tilbakeføring av det befruktede egget kan kvinnen utføre en graviditetstest som viser om hun er blitt gravid eller ikke.

Vanligvis settes ett befruktet egg tilbake til livmoren. Dersom det er flere befruktede egg med god kvalitet, vil disse kunne fryses ned og settes tilbake ikvinnens livmor etter opptining.

Kilde: Store medisinske leksikon, New York Times 

På Aleris koster en enkelt IVF-behandling fra 42 500 kroner og oppover. Behovet for antall behandlinger varierer veldig. Mens noen blir gravide på første forsøk, trenger andre flere forsøk. Det finnes ingen fasit. Dessverre kan heller ikke alle få barn. 

Mange venter for lenge

– Det finnes et offentlig tilbud der prisen for kunstig befruktning er svært lav. Så hvorfor kommer de uønskede barnløse til Aleris?

Det fødes færre barn

Det fødes stadig færre barn i Norge. I 2022 ble det født 51 500 barn. Det er 4 500 færre enn året før. Samlet fruktbarhetstall (SFT) var 1,41 barn per kvinne i 2022. Det er kraftig nedgang fra 1,55 året før, og det laveste som noen gang er målt i Norge. 

I dag er over halvparten av 30-åringer er barnløse For ti år siden var tilsvarende andel 42 prosent.

Kilde: Statistisk sentralbyrå 

– På de offentlige klinikkene er det også på dette området lange ventelister. Og siden alder i stor grad påvirker kvinners fertilitet er det viktig at paret eller kvinnen får rask hjelp. Mange venter for lenge med å prøve å få barn. Det er en generell trend, ikke bare i Norge. Det er også viktig å adressere menns problemer med å få barn, sier Tunold. 

Hun mener Aleris skiller seg ut i det private markedet ved å tilby en omfattende tverrfaglig oppfølging under ett tak på deres sykehus på Frogner i Oslo. 

TRE EMBRYOLOGER: Olena Novikoma, Juan M. Moreno (laboratorieleder) og Sami Obaya. Olena Novikoma flyktet til Norge med sin datter da Russland angrep Ukraina. Hennes mann kjemper mot okkupanten.

– Siden du ikke trenger henvisning for å komme til oss – og du slipper kø - kan vi hjelpe raskt, noe som er svært verdifullt når det gjelder fertilitet. Mange sliter med ufrivillig barnløshet på grunn av komplekse årsaker, og mange kvinner har blant annet behov for kikkhullsoperasjon, kirurgisk behandling av endometriose, fjerning av godartede cyster og muskeknuter. Vi bistår også med utfordringer knyttet til mannlig fertilitet, sier Aleris-sjefen.

Slik virker IVF-behandling

Hvis man ønsker å få barn, og ikke har klart å bli gravid på naturlig måte etter 1 år, er det anbefalt å starte prøverørsbehandling. IVF-behandling - In vitro-fertilisering - er en form for "kortslutning av systemet”. 

I en normal menstruasjonssyklus, må en kvinne produsere ett egg og deretter må dette egget "bli fanget" av egglederen. Så må sædcellen komme dit og befrukte egget, og dette embryoet vil deretter legge ut på sin femdagers reise til livmoren. 

Caroline Becker er gynekolog og fagansvarlig for Aleris Fertilitet

– Det er mange ting som må klaffe – med bare ett egg. Eggcellen må være bra, sædcellen må være bra, og de to må samarbeide godt. I tillegg skal forholdene i livmoren være riktige. Du kan gjerne si at vi omgår trinnene i naturlig befruktning og leverer embryoet direkte til livmoren. Vi øker også sjansen for graviditet når vi har flere embryoer og kan velge det som med størst sannsynlighet vil feste seg til livmoren, sier Caroline Becker som er gynekolog og fagansvarlig for Aleris Fertilitet. 

Ventelister for IVF i offentlig helsevesen:

Uønsket barnløshet, undersøkende kikkhullsoperasjon

- Oslo universitetssykehus: 64 ukers ventetid

- Haukeland universitetssykehus: 60 ukers ventetid

- Akershus universitetssykehus: 78 ukers ventetidVentetid 

Ventetid Prøverørsbehandling (IVF) – noen eksempler

- Oslo universitetssykehus: 17 ukers ventetid

- Haukeland universitetssykehus: 55 ukers ventetid

Det er en rekke ulike grunner til ufrivillig barnløshet. Siden alder er en avgjørende faktor, er det viktig at paret eller kvinnen får rask, tverrfaglig hjelp. Når man ser på ventetid i det offentlige, kan man ikke bare se på selve ventetiden for oppstart av prøverørsbehandling. Mange kvinner vil også ha behov for undersøkende kikkhullsoperasjon, kirurgisk behandling av endometriosebehandling, fjerning av godartetede cyster, muskeknuter osv.

– Graviditetsraten ved IVF-behandling generelt er 35-40 prosent for hver gang kvinnen får innsatt et embryo. Etter tre behandlinger er det omtrent 70 prosent av parene som til slutt får med seg hjem et barn i magen. Det er en suksessrate som har vært stabil i mange år. Men alder er den viktigste faktoren. Eggkvaliteten blir redusert etter hvert som årene går. Dermed blir muligheten for å finne et friskt embryo som vil feste seg i livmoren lavere. Mange tar det veldig tungt når de ikke lykkes å bli gravide gjennom IVF, men det finnes alternativer som eggdonasjon, forteller Becker.

Oppsving for IVF i 2020

Fertilitetsindustrien fikk et betydelig oppsving i 2020 da Stortinget vedtok den nye bioteknologiloven, som gjorde norsk lovgivning mer lik den danske. Dette inkluderte blant annet tillatelse for assistert befruktning for enslige, muligheten for enslige kvinner å fryse ned egg uten medisinsk begrunnelse, og legalisering av eggdonasjon.

Sami Obaya er embryolog ved Aleris Fertilitet og innehar en mastergrad i Human Assisted Reproductive Technologies fra Barcelona.

– Vi utfører alle behandlinger som er lovlige i Norge innen assistert befruktning; inseminasjoner, IVF og nedfrysning av egg, uttaler Tunold. 

– IVF utgjør om lag ni prosent av alle levendefødslene i Danmark, som er den høyeste andelen i verden. I Norge er det tilsvarende tallet fem prosent. Er vi på vei mot det danske nivået? 

– Ja, det tror vi, og det er delvis fordi endringene i bioteknologiloven tillater at norske klinikker kan tilby flere av de tjenestene som danske fertilitetsklinikker har kunnet bistå barnløse dansker med i mange år. Vi kan nå assistere flere, inkludert lesbiske par, enslige kvinner, og det er også blitt tillatt med eggdonasjon og nedfrysning av egg. Dette utvider mulighetene, og vi kan hjelpe flere. De første “Alerisbabyene” kommer til våren, sier Tunold. 

Powered by Labrador CMS